Подібні ініціативи призведуть до старіння нації та демографічної кризи

В Україні вже понад місяць триває дискусія щодо законодавчої ініціативи, яка передбачає обов’язкову мобілізацію жінок до війська. 

У Центрі дезінформації РНБО назвали повідомлення про мобілізацію жінок “російською пропагандою”. Там нагадали, що військовому обліку нині підлягають жінки з медичною та фармацевтичною освітою. До того є облік – це не призов, і служба в Збройних силах для жінок лишається добровільною.

Раніше: Війна між НАТО та РФ: аналітики проаналізували погрози Путіна

Тим часом у Верховній Раді між народними депутатами зараз тривають дискусії щодо законодавства про мобілізацію та призов, які, на їхню думку, є “цілком нормальним для демократичної країни”.

Зокрема, нардепка від партії “Слуга народу” Мар’яна Безугла у “рамках дискусії” пропонує мобілізувати жінок, зокрема, на оборонні підприємства. Безугла повідомила, що в Раді допрацьовують законопроєкти про рекрутинг і мобілізацію, які вирівнюють чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби.

Але чи стане такий крок корисним, чи принесе він якийсь практичний результат для Збройних сил України — це під знаком питання.

У статті на ТСН політолог та військовий експерт Дмитро Снєгирьов вважає, що особливої користі від такого рішення не варто чекати. А от соціальну напруженість у суспільстві подібні “ініціативи” можуть підігріти.

Що, зокрема, виллється у збільшення потоку біженців жіночої статі, які виїжджатимуть з України до країн Заходу, допоки кордон не закриється для них. І це в перспективі обернеться проблемою, якщо не катастрофою, причому не однією.

По-перше, і це очевидно, зменшення кількості населення у країні, яка воює, та вже втратила шість мільйонів біженців (частина із яких точно не повернеться із Заходу додому) — це серйозна економічна проблема.

Усе це, за умови зменшення населення, обернеться серйозною економічною кризою. Але проблема не тільки в ній. Річ у тому, що жінки виїжджали й виїжджатимуть за кордон не самі, а з дітьми — власне, безпека дітей є одним з основних аргументів тих, хто залишає Україну під час повномасштабної війни.

Зважаючи на те, що багато хто не повернеться, і українські діти, відповідно, поповнять генофонд інших країн – це в перспективі може обернутися втратою цілого покоління. І серйозним, різким старінням українського суспільства.

Експерт вважає, що проблеми очікують Україну, її Збройні сили, навіть у ситуації, якщо справді буде запроваджена загальна мобілізація жінок — і вдасться мобілізувати стільки осіб жіночої статі, скільки буде заплановано. 

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦