Нині 2,4 млн українців, які виїхали через війну, перебувають за кордоном

Міністр оборони України Рустем Умєров планує з наступного року викликати на військову службу українців, які перебувають за кордоном. Це стосуватиметься чоловіків віком від 25 до 60 років. Вони повинні будуть з’явитися на призовні пункти.

Депутати пропонують жорсткі рішення, аж до конфіскації майна ухилянтів, але юристи вважають такі методи неефективними.

Адвокатка Марина Бекало вважає, що повернення українців з-за кордону за будь-яку ціну, навіть шляхом залякування та маніпуляцій, владі не вдасться.

“Жодна європейська країна, яка надала прихисток українським біженцям, не стане на шлях порушення гарантій захисту або звуження прав, адже вони є підписантами цілої низки конвенцій, від яких країни розвинутої демократії не можуть відступити”, – сказала вона у коментарі ТСН.

Крім того, карний підхід до людей, які виїхали до іноземних країн через війну, не призведе до бажаного для влади результату, вважає Марина Бекало. Адже реалізувати механізм арешту майна, рахунків тощо майже неможливо.

Також читайте: Антон став Тонею: ухилянт змінив стать, щоб втекти за кордон

“Перебування громадян за кордоном є вільним вибором і не порушує національне законодавство”, – розповіла Марина Бекало.

За словами адвокатки, чоловіки, які перетнули кордон винятково через пункти пропуску після повномасштабного вторгнення – виїхали за кордон законно.

“Інше питання, якщо чоловік виїхав на підставі незаконно отриманих документів. Наприклад, отримав корупційним шляхом довідку ВЛК про непридатність до служби”, – каже правозахисниця.

В такому разі, за словами адвокатки, має бути відповідний вирок суду, тобто вина особи має бути доведеною в судовому порядку.

Якщо будуть ухвалені зміни до законодавства, якими буде передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність, то такі заходи покарання можливо буде застосувати лише щодо тих осіб, які здійснили правопорушення вже після ухвалення закону і набуття ним чинності, підкреслила адвокатка.

“А тому арештовувати майно і рахунки громадян лише з підстав їхнього перебування за кордоном є не лише порушенням конституційних прав, але і прав людини згідно з міжнародними конвенціями, які Україна ратифікувала”, – резюмувала Бекало.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦