Виверження може тривати місяцями, а магма загрожує місту та ключовій електростанції

В Ісландії триває виверження вулкана. Воно відбувається приблизно за 16 км на південний захід від аеропорту та на північний схід від міста Гріндавік, 4000 жителів якого були евакуйовані, повідомляє The Independent.

Міністр закордонних справ країни з посиланням на заяву науковців заявив, що виверження вулкана може тривати місяцями. Б’ярні Бенедіктссон додав, що виверження в понеділок було «набагато більшим», ніж ти, що спостерігалися в останні роки, і назвав його «гарним туристичним виверженням».

«Чого очікувати в майбутньому? Вони нам кажуть, що це може тривати тижнями або навіть місяцями», – попередив міністр.

Також читайте: Найдовша ніч 2023 року: коли день зимового сонцестояння

Очікується, що у зв’язку з продовженням виверження вулкана на південному заході Ісландії відкриється більше вентиляційних отворів, попередило Ісландське метеорологічне управління.

Три з п’яти вентиляційних отворів досі активні після того, як вулкан на півострові Рейкьянес почав вивергатися увечері 18 грудня, викидаючи лаву та дим на висоту понад 100 метрів.

Польоти до головного аеропорту Ісландії та з нього також постраждали через виверження вулкана.

З вулкана нині витікає від 100 до 200 кубічних метрів лави в секунду, проте потік, як зазначають фахівці, поки не загрожує електростанціям, що знаходяться неподалік.

За словами вулканолога Арманна Хескульдссона, виверження може тривати від тижня до десяти днів. За його словами, зараз важко сказати, чи знаходиться в небезпеці розташоване поблизу місто Гріндавік.

Президент Ісландії Гудні Йоганнессон також зазначив, що поки неясно, які збитки завдасть виверження.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦