День зимового сонцестояння 2023 року відбудеться у п’ятницю, 22 грудня. Цей день є найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році в Північній півкулі.

У день зимового сонцестояння Земля нахилена на 23,5 градуса від Сонця, що означає, що північний полюс Землі знаходиться найдалі від Сонця. Це означає, що в цей день в північній півкулі день буде найменшим, а ніч — найдовшою.

У Києві, наприклад, день зимового сонцестояння триватиме лише 7 годин і 17 хвилин, а ніч – 16 годин і 43 хвилини.

День зимового сонцестояння має важливе значення в багатьох культурах світу. У багатьох традиціях він асоціюється з народженням нового циклу, а також з темними силами природи.

Його також називають початком астрономічної зими, яка триватиме до весняного рівнодення.

В інші періоди зимове сонцестояння може наступати в інші дати. Наприклад, найближчий день зимового сонцестояння, який випадає на 20 грудня, буде у 2080 році, а найкоротший день 23 грудня настане лише у 2303 році.

Також читайте: Чому тануть льодовики в Антарктиді: українські вчені знають відповідь

При цьому в день, коли в Північній півкулі відбувається зимове сонцестояння, у Південній — навпаки, трапляються літнє сонцестояння та найдовший день на рік.

День зимового сонцестояння, традиції

Слов’яни пов’язували свято із народженням бога зимового сонця Коляди. Однією з головних традицій було розведення вогнищ, що символізують сонце, довкола яких водилися хороводи. У будинках пекли пироги у формі сонця, дарували один одному подарунки, співали пісні та просили у богів гарний урожай наступного року.

День зимового сонцестояння: заборони

День зимового сонцестояння вважається гарним часом для того, щоб підбити підсумки року, що минає, і будувати плани на майбутній. Крім того, це відповідний період, щоб очиститися від поганих думок і всього негативного, що накопичилося за рік.

Напередодні свята проводилося генеральне прибирання, аби відкрити будинок для всього нового.

Цього дня заборонено лихословити, вступати в конфлікти – негативна енергія може зберегтися довгі дні.

Заведено проводити ритуали та обряди на залучення удачі у своє життя. Необхідно набрати у миску і при свічках проговорити все погане, що хочеться відпустити зі свого життя, а потім спустити воду на вулицю – з нею піде і все погане.

Народні прикмети на День зимового сонцестояння

  • Якщо в цей день погода буде непогожою, то буде ясний.
  • Сильний снігопад свідчив про те, що вся зима буде сніговою.
  • Ясне небо і яскраво світить сонце – така ж погода збережеться до Різдва.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦