Охоронець школи, проти якого відкрили провадження, діяв згідно з інструкціями

Охоронець школи №40 в Києві не пустив до укриття дітей, які під час повітряної тривоги намагалися сховатися разом із собакою.

На скандал відреагувало керівництво школи, міністр освіти Оксен Лісовий та правоохоронні органи – проти охоронця прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом залишення в небезпеці. Йому може загрожувати до трьох років ув’язнення.

Про дітей, яких не впустили до укриття, відомо, що вони є учнями 6 та 7 класу. Коли пролунала повітряна тривога, вони зі своїм собакою Айкою породи мальтіпу (дрібна порода собак) пішли до укриття. 11-річна Олександра та її 12-річний брат Богдан є дітьми загиблого добровольця “Азову”.

Їхня матір, яку звати Любов, в етері “1+1″ розповіла, що 14 грудня о 15:35 пролунала повітряна тривога, вона зателефонувала дітям та попросила, аби вони йшли в укриття. Найближче сховище якраз було у школі, де вони навчалися.

“Вони пішли з собакою, тому що вони там раніше були, звідки вони знали, що їх не пустять? Ми вже якось ходили вночі. Вони знають, що їх туди пускали, тому й пішли. До школи там йти три хвилини”, – сказала матір Саші та Богдана.

Читайте також: Ракетний удар РФ по Києву: з’явилися моторошні фото

Жінка каже, що після першого вибуху, що пролунав о 15:48, їй зателефонувала злякана донька й сказала, що їх в укриття не пустили, а до іншого сховища діти не встигли добігти.

Діти розповіли, що охоронець школи №40 не дав їм зайти з собакою, оскільки у когось з дітей в сховищі може бути алергія. Саші та Богдану сказали лишити собаку на вулиці, а самим йти в укриття.

Матір дітей звернулася до директора школи та поскаржилася йому.

“Я кажу: “Олександру Едуардовичу, як це так, що моїх дітей не пустили до школи?” Він відповів: “Тому, що вони були з собакою”. “Так що, дітей треба було лишати на вулиці?” “Ні, собаку треба було лишати””, – передала Любов розмову з директором.

Після цього жінка звернулася до правоохоронців.

Коли Любов дізналася що в цій історії винним хочуть зробити охоронця, то зауважила, що покарано має бути й директора.

“Він дуже багато говорить неправди. Я вважаю, він не має бути на такій посаді”, – сказала жінка.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦