Експерт сказав, скільки українців буде до 2037 року

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ, до 2037 року населення України може скоротитися на 11 мільйонів. Це пов’язано з війною, економічною кризою та низькою народжуваністю.

За прогнозом інституту, на початок 2037 року чисельність населення України становитиме 30,5 мільйона. Нині вона налічує 42 мільйони.

Основною причиною скорочення населення є війна. За даними Євростату, за кордоном зараз перебуває близько 7 мільйонів українців, більшість з яких – жінки.

Також на демографічну ситуацію впливає економічна криза, яка викликана війною. У 2023 році очікується падіння ВВП України на 35-40%. Це призведе до зростання безробіття та бідності, що негативно позначиться на народжуваності, розповів в інтерв’ю ТСН Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ.

За його словами, на демографічну ситуацію в Україні впливає й низька народжуваність. У 2022 році коефіцієнт народжуваності в Україні становив 10,6 на 1000 населення. Це один з найнижчих показників у Європі.

Читайте також: Найпопулярніші імена для хлопчиків та дівчаток у 2024 році

Щоб зупинити демографічну кризу, Україні необхідно вжити комплексних заходів. Зокрема, потрібно:

  • Забезпечити безпеку громадян та стабільність економіки.
  • Створити сприятливі умови для народження дітей.
  • Залучити трудових мігрантів.

Однак навіть за умови виконання цих заходів, повернути до 2037 року чисельність населення України до рівня 2022 року буде дуже складно.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦