Зростає занепокоєння щодо недружніх дій Росії щодо інших країн ЄС

Естонія завершила будівництво 40-кілометрового паркану вздовж свого південного кордону з Росією. Цей проєкт є частиною зусиль країни щодо посилення безпеки свого кордону на тлі зростаючих занепокоєнь щодо недружніх дій Росії.

За оцінками експертів, вартість будівництва 40-кілометрового паркану становила близько 20 мільйонів євро.

«Нашою метою є високотехнологічна сучасна прикордонна інфраструктура», – сказав міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляанемец. Він додав, що після завершення у 2025 році східний кордон ЄС, який проходить уздовж кордону з Естонією, має бути оснащений найсучаснішим обладнанням, системами безпеки та спостереження безпілотників.

Естонія хоче посилити охорону свого кордону, оскільки зростає занепокоєння щодо недружніх дій Росії щодо інших країн ЄС. Фінляндія закрила свої пункти пропуску після того, як Росія звинуватила Росію в тому, що вона переганяє мігрантів і шукачів притулку до кордону, щоб посіяти ворожнечу як розплату за приєднання цієї скандинавської країни до військового альянсу НАТО.

Читайте також: У Білорусі біля українського кордону будують військове містечко у дитячому таборі

Два з цих пунктів пропуску зараз знову відкриваються, але Гельсінкі все ще побоюються, що Москва спробує використовувати потоки мігрантів як зброю.

Союзник Росії Білорусь використав мігрантів подібним чином проти Литви та Польщі – обидві країни у відповідь побудували паркани на кордоні.

Естонія хоче переконатися, що нічого подібного не станеться на її кордоні з Росією.

«У нас немає посиленого тиску. Але, звичайно, ми готові, якщо це станеться», – сказав Ляанемец.

Естонія подала заявку на отримання фінансування від ЄС для розвитку таких можливостей, як безпілотне спостереження та радіолокаційний моніторинг позицій на озерах і річках. Однак її заявка була відхилена.

Вторгнення Росії в Україну вже змусило Таллінн посилити прикордонні процедури. Туристам тепер заборонено перетинати кордон, хоча вантажівкам і комерційному транспорту все ще дозволено.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦