Це невербальна система спілкування людей різних національностей

Нове дослідження, проведене в Університеті штату Джорджія, показує, що діти різних національностей використовують схожі жести, коли вони ще не розмовляють. Це натякає на існування універсальної невербальної системи спілкування.

Шейда Озчалишкан, професор факультету психології, і її колеги вивчали, як діти віком від 3 до 12 років використовують жести, щоб описати конкретні дії. Діти розмовляли англійською або турецькою.

Дослідники виявили, що коли діти говорять і жестикулюють одночасно, їхні жести відповідають умовним умовам їхньої мови. Наприклад, англійсько- та турецькомовні діти використовують різні жести, щоб описати дію «вбігти в будинок». Англійськомовні діти використовують один жест, який включає рух рук вперед і вгору, щоб зобразити біг і вхід одночасно. Турецькомовні діти використовують два окремих жести, один для бігу, а інший для входу.

Однак коли діти використовували жести, не розмовляючи, їхні жести були надзвичайно схожі.

«Це цікаво, тому що це показує, що, коли діти не обмежені своєю мовою, вони використовують схожі жести, щоб спілкуватися», — сказав Озчалишкан.

Раніше: Вчені пояснили, яка оптимальна різниця у віці між чоловіком та жінкою

Дослідники також виявили, що ці закономірності починаються в дуже молодому віці. Жестикуляція спільного мовлення дітей вперше починає слідувати зразкам їхньої усної мови у віці 3-4 років.

Ці результати свідчать про те, що може існувати універсальна система жестів, яка дозволяє нам спілкуватися один з одним незалежно від мови, слуху чи зору.

«Це може бути важливо для спілкування з людьми, які не говорять вашою мовою, або з людьми, які не можуть чути», — сказав Озчалишкан.

Озчалишкан та її колеги планують продовжувати дослідження, щоб з’ясувати, як розвивається ця універсальна система жестів. Вони також хочуть вивчити, чи існують відмінності в жестах, які використовуються людьми з різних культур.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦