Виступ президента скасували за лічені хвилини до початку засідання

Президент України Володимир Зеленський в останній момент скасував свій виступ перед членами американського сенату, які мали розглядати питання щодо виділення Україні нової партії допомоги США.

Голова демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер повідомив, що виступ Зеленського планувався о 15:00 за місцевим часом (о 22:00 за Києвом), проте цього не сталося.

“До речі, Зеленський не зміг взяти участь у нашому засіданні — щось трапилося в останній момент”, – сказав Шумер.

Про те, з якої причини президент Зеленський не зміг виступити в Сенаті, Шумер не сказав.

6 грудня Сенат США має проголосувати щодо виділення нового пакету допомоги Україні у розмірі понад 60 млрд доларів. Білий дім попередив днями, що гроші для військової допомоги Україні можуть скінчитися до кінця року.

Республіканці, які контролюють Палату представників, пов’язують виділення допомоги Києву із заходами проти нелегальної імміграції до США через кордон із Мексикою.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак застеріг, що без нових постачань американської військової допомоги Україна дуже ризикує програти війну Росії.

За словами Єрмака, існує «величезний ризик» поразки України у війні без американської підтримки.

Увечері 5 грудня США Джо Байден назвав божевіллям можливе припинення допомоги Україні. «Нездатність підтримати Україну — це просто безумство. Це суперечить інтересам США. Це просто неправильно», – сказав він.

За даними ВВС, брифінг в американському сенаті, на якому так і не відбувся виступ українського лідера, переріс у суперечку про заходи щодо зміцнення кордону США з Мексикою. Декілька республіканців навіть залишили засідання достроково.

Чиновники вимагали, щоб допомога Україні поєднувалася із заходами щодо вирішення міграційної кризи на кордоні США, і були обурені тим, що це питання не обговорювалося на зустрічі.

Міністр оборони України Рустем Умєров в інтерв’ю Fox News зазначив, що президент України скасував свій виступ через те, що в Україні триває війна і ситуація постійно змінюється.

“Це війна, ситуація змінюється. Але, я думаю, Зеленський вдячний і зробить це, коли буде можливо наступного разу”, – сказав Умєров.

Читайте також: Радник Байдена закликав Конгрес не ігнорувати уроки історії

Пані посол України у США Оксана Маркарова нагадала, що окрім питання допомоги Україні сенатори обговорювали й внутрішні питання США.

“Нічого катастрофічного насправді не сталося. Була ідея взяти участь в одному з декількох брифінгів, якби було можливо долучитися. Саме тому, що на них обговорювалися не тільки питання України, а й внутрішні питання, тому ми сьогодні не брали таку участь”, – додала дипломатка.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦