Він входив у Ставку із Зеленським та займався Армією дронів

В Україні звільнили чиновника, що був допущений до держтаємниці та мав звання бригадного генерала. Щобільше – проти нього відкрито кримінальне провадження. Колишньому голові Держспецзв’язку Юрію Щиголю та його заступнику пред’явлені звинувачення у заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн.

Щиголь на посаді голови Держспецзв’язку займався захищеним зв’язком та протидіяв кібератакам, очолювана ним організація розпоряджалася коштами, які збиралися на Армію дронів.

Тепер Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) підозрює колишнього голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя та його підлеглих у корупції на 62 млн грн.

Читайте також: СБУ провела обшуки у Почаївській лаврі: фото

За версією НАБУ та САП, власники групи компаній вступили в змову з керівництвом Держспецзв’язку. Вони через державне підприємство “Українські спеціальні системи” закупили начебто у компаній-“прокладок” програмне забезпечення на 285 млн грн. Виробник програмного забезпечення EPAM-Systems отримали 223 млн грн, а решту, 62 млн грн, розділили між учасниками схеми.

Згідно з розмовами між учасниками схеми, які опублікувала САП, вони фактично визнають, що вказані компанії – “прокладки”. Їх створили з однією метою: замість того, щоб купити продукт напряму, заробити на такому посередництві.

При цьому учасники схеми вигадували різні причини для створення “прокладок”: мовляв, необхідно, щоб програмний продукт розробляло державне підприємство, тому його треба купувати через посередника та доробляти. Угоди засекречували начебто для того, щоб зберегти державну таємницю.

Щиголь був призначений головою Держспецзв’язку в березні 2022 року, був звільнений з посади 18 липня 2023 року.

У ході обшуків у Щиголя та його колишньої дружини було знайдено 1,466 млн доларів у криптоактивах, 82 тис. євро та 72 тис. доларів готівкою.

Щиголь і його підлеглі заперечують свою провину.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦