Економіст Олег Пендзин розповів, як на ціни на продукти та бензин вплине блокування польського кордону.

У коментарі ТСН.ua експерт заспокоїв, що не варто хвилюватися через значне зростання цін, бо цього не буде. За його словами, блокування кордону не вплине на економічну ситуацію.

Раніше ми розповідали, чи зростуть ціни на овочі в Україні.

Експерт зауважив, що вітчизняні виробники майже повністю забезпечують український ринок продуктами, окрім певних товарів. Серед імпортованих: риба, екзотичні фрукти та сіль. У західних регіонах в межах прикордонного співробітництва надходять молочні продукти та м’ясні, зокрема з Польщі. Центральна Україна, в тому числі і Київська область, польських йогуртів або ж м’яса польського виробництва не буде. В ці регіони немає сенсу везти через довгу логістику.

За словами Пендзина, цінова політика щодо соціального продовольчого кошика практично не зміниться. Трохи подорожчати можуть будівельні суміші та матеріали, побутова хімія, але таке явище буде тимчасовим. Здебільшого ці товари їдуть автомобільним транспортом, але їх достатньо на складах.

Утім, як попереджає експерт, дійсно у ціні може зрости скраплений газ, який доставляється автомобільним транспортом. Вже сьогодні відчується певний дефіцит і незначне здорожчання, але автомобілісти спокійно реагують, маючи той самий бензин.

Ціни на скраплений газ

Блокування польського кордону не вплине на ціни на бензин, оскільки він доставляється залізницею.

Пендзин припустив, що блокада поляків може тривати до середини грудня 2023 року.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦