Ціни на оренду житла в Україні знизилися, але на продаж – зросли

В Україні останнім часом знизились ціни на оренду житла, однак дорожчають квартири на продаж. За час війни ситуація на ринку кардинально змінилася зокрема, з’явилося три міста, де здорожчали як оренда, так і продаж.

Західні області

В областях, де найбільше переселенців (західні регіони), ціни на житло злетіли в кілька разів. Нині вони дорожчі, ніж були до 2022 року, пише “Обозреватель”.

Лідером здорожчання є Івано-Франківська область. Житло тут здорожчало на третину. У Львівській області зростання склало 25,7%, на 18,5% зросли ціни на житло на Закарпатті.

Київ

У Києві ринок нерухомості фактично зупинився в березні 2022 року. Ситуація поступово стабілізувалась, коли значна частина киян повернулася з-за кордону. Також ринок ожив після того, як столицю почали обирати місцем для проживання переселенці. Нині однокімнатна квартира в Києві коштує в середньому 87 тисяч доларів. Зростання становило 8,7% (ніж торік).

Найдешевші квартири

Нині квартири значно здешевшали в Миколаївській області. Однокімнатне помешкання можна купити за 23 тисячі доларів. Також дешеве житло у Херсонській області.

Читайте також: Ціни на квартири перерахували: що відбувається на ринку нерухомості

Фактично низька ціна на квартиру може пояснюватись або високими ризиками (близькість до кордонів з РФ), або проблемами, з якими зіткнеться майбутній власник житла (з оформленням, відсутністю комунальних послуг тощо).

Прогнози

На майбутнє ринок нерухомості в Україні буде залежати від закінчення війни. Якщо вона завершиться швидко та мирно, то ринок швидко відновиться і ціни почнуть зростати. Якщо ж війна затягнеться, то ринок може потерпіти від подальшого падіння цін.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦