У світі кіно Україна здобуває все більше визнання завдяки своєму неповторному підходу, захопливим сюжетам та талановитій грі акторів. Нова ера українського кіно збирає навколо себе справжніх прихильників, відкриваючи двері до світу емоцій та цікавих історій.

Незвичайні персонажі, глибокі сюжети та цікаві візуальні ефекти роблять вітчизняне кіно особливим та непередбачуваним. Від драматичних історій, що залишають слід у серцях глядачів, до захопливих пригод, які тримають у напрузі до останньої хвилини — українські фільми різноманітні та їх хочеться дивитися і дивитись їх можна на Нетфліксі.

Раніше ми розповідали про п’ять мультфільмів, які обов’язково треба подивитися разом з дітьми.

Пропонуємо переглянути фільми, які не поступаються світовим шедеврам:

Люксембург, Люксембург

Стрічка вийшла на екрани кінотеатрів у квітні 2023 року та вразила її творців касовими зборами, 5,59 мільйона гривень – за два тижні прокату, а за весь час показів – 23,2 млн грн.

Люксембург, Люксембург

Цей повнометражний фільм Антоніо Лукіча розповідає про двох братів-близнюків, які дізналися про хворого батька, що живе у Люксембурзі. Брати вирушають до нього, аби побачитися востаннє.

Брати намагаються зрозуміти більше життя батька, що мав зв’язки з криміналом. Вони по-різному сприймають життя та намагаються підлаштуватися під обставини. Цей фільм винятковий тим, що головні герої роздумують вголос на слобожанському суржику.

Актори – Аміл та Раміл Насірови, Наталя Гнітій, Людмила Саченко, Віктор Драпіковський,
Дорис Майданюк, Карина Черчевич, Ксенія Мішина.

Памфір

Стрічка повідає історію про Леоніда, який після заробітків повертається на Буковину на свята. Родина, що давно не бачила його, прагне, аби він був з ними та відмовився від подальшої роботи на відстані. Ситуація призводить до того, що головний герой переживає внутрішню боротьбу – чи знову стати сім’янином, чи повернутися до своїх кримінальних справ, що приносять йому непогані гроші.

Памфір

Режисером та сценаристом виступив українець Дмитро Сухолиткий-Собчук. Актори – Олександр Яцентюк, Станіслав Потяк, Римма Зюбіна, Соломія Кирилова, Мирослав Маковійчук, Олена Хохлаткіна, Олександр Ярема, Галина Свята.

Я працюю на цвинтарі

Українсько-польська комедійна драма, що розповідає про чоловіка, який захотів втекти від життя. Робота на цвинтарі – от куди привели його пошуки. Тут він продає надгробки родичам померлих й не підозрює, що “тихе життя” починає закінчуватися.

Я працюю на цвинтарі

Режисером стрічки виступив Олексій Тараненко, який долучався до написання сценарію.

Акторський склад: Віталій Салій, Вікторія Городецька, Ганна Іванова, Віктор Жданов, Олексій Тритенконовий, Ігор Цишкевич, Ігор Салімонов, Ніна Набока, Галина Корнєєва, Римма Зюбіна.

Мої думки тихі

Українська трагікомедія режисера Антоніо Лукіча розповідає про молоду людину, яка намагається знайти своє місце в житті. Йому дещо заважає матір, яка доволі консервативна й не переносить значних змін. Матір головного героя не надто щаслива й намагається зосередити увагу на синові, що якраз і прагне змін, постійно пробуючи щось нове та мріючи про роботу за кордоном.

Мої думки тихі

Головні ролі зіграли зіркова Ірма Вітовська та маловідомий Андрій Лідаговський, для якого ця роль стала дебютною.

Фільм отримав позитивні відгуки від критиків. Він був номінований на премію «Золотий Дюк» на Одеському міжнародному кінофестивалі 2019 року. Стрічку демонстрували на багатьох кінофестивалях у всьому світі й він отримав низку нагород. Зокрема на платформі Netflix цей фільм став одним з найпопулярніших серед українських.

Носоріг

Фільм був знятий колишнім бранцем Кремля режисером Олегом Сенцовим і отримав низку нагород, зокрема приз глядацьких симпатій на Каннському кінофестивалі.

Носоріг

Головну роль зіграв лідер вуличного руху “Гонор” Сергій Філімонов, який зараз на фронті захищає країну разом зі славнозвісними “Вовками Да Вінчі”.

Стрічка розкриває події в Україні у 90-ті роки. Головним героєм є бандит, якого всі називають “Носоріг” через товстошкірість, запальний характер та відсутність співчуття. Таким його зробило важке дитинство – батько-алкоголік, що встиг відсидіти, та матір, що знаходила час, аби лише насваритися на дитину.

До речі, прототипом бандита “Носорога” став товариш режисера, що жив у Криму та був частиною кримінального світу у лихі 90-ті.

Сам Сєнцов зазначав: “Це кіно про поганих хлопців. Є такі форми сценаріїв, де до антигероя вмикаєш емпатію, бо розумієш, що його таким зробило життя”.

Акторський склад: Сергій Філімонов, Євген Черніков, Євген Григор’єв, Аліна Зєвакова.

Ці стрічки – лише кілька прикладів того, як сучасне українське кіно різноманітне і цікаве. Якщо ви хочете подивитися кіно, яке зачепить вас і не залишить байдужим, то обов’язково подивіться ці фільми.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦