Скандинавська ходьба, плавання, настільний теніс та йога — що обрати, коли тобі вже не 18

Спорт приносить користь людям у будь-якому віці — від дитячого до найповажнішого, але як розібратись із тим, що підійде найкраще, особливо, коли мова йде про старших спортсменів, адже в цьому випадку важливо не нашкодити.

Скандинавська ходьба для старших людей: плюси та мінуси

Скандинавська ходьба – це вид фізичної активності зі спеціальними палицями, що є ефективним способом тренування серцево-судинної системи, зміцнення м’язів і кісток, а також зниження ризику розвитку захворювань, пов’язаних з віком.

Такий вид ходьби відрізняється від звичайної тим, що руки використовуються активніше, вдається спалити більше калорій, зміцнити м’язи рук і плечей, а також покращити баланс і координацію.

Лікарі зауважують, що скандинавська ходьба може бути корисна для людей різного віку і рівня фізичної підготовки. Вона є безпечним і ефективним способом покращити своє здоров’я.

Скандинавська ходьба з палицями для людей старшого віку стає популярною альтернативою заняттям спортом. Вона не травматична й не потребує фізичної підготовки. Ця ходьба є ефективним способом збереження фізичної активності в похилому віці. Проте, для безпечних занять слід дотримуватися певних правил та враховувати як плюси, так і мінуси цього виду активності.

Плюси скандинавської ходи для старших людей

Регулярне ходіння з палицями допомагає підтримувати оптимальну вагу, що важливо для збереження функціонування організму.

Цей вид активності сприяє зменшенню негативного впливу старіння на шкіру, зуби, кістки, серцево-судинну систему. Заняття дозволяють уникнути скорочення м’язів та підтримувати їх тонус.

Скандинавська ходьба також допомагає уникнути задишки та поліпшити роботу легень, покращити координації рухів.

Які мінуси скандинавської ходьби

Цим видом спорту не варто займатися тим, хто має серцеву недостатність, гіпертонію, плоскостопість.

Важливо перед тим, як почати займатися скандинавською ходьбою, отримати консультацію лікаря.

Йога для літніх людей – користь та шкода

Йога – це система фізичних вправ, дихальних технік і медитації, яка має багато переваг для здоров’я. Вона може бути корисною для людей різного віку, але особливі переваги від занять йогою для літніх людей.

Як повідомляють автори наукового дослідження, яке опубліковане у NLM (видання Національного інституту охорони здоров’я США), йога може сприяти здоровому старінню.

Заняття йогою позитивно впливають на процеси омолодження клітин, сприяють мобільності, кращій рівновазі, підтримують психічне здоров’я та запобігають погіршенню когнітивних здібностей.

Більшість сучасних практик базується на Хатха-йозі, яка значною мірою визначається фізичною практикою. Більшість асан дозволяють за умови періодичних практик впоратися з різноманітними проблемами зі здоров’ям внаслідок вирівнювання, контролю дихання, медитації, релаксації, керованості за позами тіла.

Для людей літнього віку рекомендується заняття з Gentle Years Yoga, яка використовує поєднання нерухомих положень стоячи, сидячи, на колінах, лежачи. Цей вид занять можуть виконувати й люди з фізичними обмеженнями та обмеженнями рівноваги. Вправи будуть доступні й для людей на візках.

Автори дослідження вказують, що його загалом безпечна, але, як і будь-яка вправа, існує ризик навіть для здорових людей. Зокрема, вони можуть відчути м’язовий біль, запаморочення, оніміння, посмикування м’язів, важкість у голові, кашель, закладеність носа. Однак, переважна більшість побічних ефектів можуть бути незначними та тимчасовими.

Дослідження свідчать про те, що майже всі пози йоги можна змінити, а програми йоги, засновані на доказах, можуть усунути певний дефіцит сили та м’язової витривалості шляхом вибору та модифікації конкретних поз, щоб зменшити ризик травм.

Науковці зазначають, що йога протидіє процесам старіння. Так, за 12 тижнів занять окремі “піддослідні”, що практикували класичні пози йоги, дихальні вправи та медитацію, мали позитивні зміни в рівнях біомаркерів клітинного старіння, показували кращі результати у запам’ятовуванні, у людей покращувалася увага та вони швидше ухвалювали рішення.

Дослідники виявили, що 90-денний відпочинок з йогою та медитацією показав зниження нейротрофічного фактора мозку, збільшення активності гіпоталамо-гіпофізарної осі, підвищення показників загального здоров’я.

Йога також виявилася корисною для підтримки фізичної мобільності та функціональної незалежності у людей похилого віку, які отримали більшу рухливість хребта, інтенсивнішу гнучкість м’язів і більший діапазон рухів. Люди старшого віку, що брали участь у дослідженні, зазначали, що відчули зменшення хронічного болю.

Науковці зазначають, що кожен охочий зайнятися йогою має зважити на ці переваги, однак перед початком занять консультація лікаря є обов’язковою. І саме лікар допоможе обрати той чи інший вид занять, що точно не нашкодить пацієнту.

Плавання для старших людей: чому це корисно

Плавання – це чудовий спосіб для людей старшого віку покращити своє здоров’я та самопочуття. Це безпечний і ефективний вид фізичної активності, який не перевантажує суглоби й хребет, допомагає знизити вагу, покращити фізичний стан і позбутися проблем зі спиною.

Плавання є чудовим вибором для людей старшого віку, оскільки воно має широкий спектр переваг для здоров’я.

Як зазначають науковці, з віком у людей погіршується стан суглобів та можуть розвиватися такі хвороби як артрит, остеоартрит, фіброміалгія чи бурсит. І плавання дозволяє зменшити фізичне навантаження на суглоби та навіть знімає біль у тих, хто страждає від нього.

Плавання також покращує гнучкість і розширює діапазон рухів у суглобах завдяки розтягненню та зміцненню м’язів навколо суглобів.

Заняття плаванням дозволяє швидше втрачати зайву вагу – 30-хвилинний сеанс плавання для середньостатистичної дорослої людини може допомогти спалити від 130 до 310 калорій. Також під час плавання покращується обмін речовин.

Читайте також: Що занадто, то не здорово: коли спорт починає шкодити

Плавання також є однією з найкращих вправ для здоров’я серця. Зокрема, плавання двічі на тиждень протягом 8 тижнів призведе до покращення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень у людей з гіпертонією.

Такий вид спортивного дозвілля також є чудовим способом зміцнення кісток, оскільки воно не навантажує суглоби, але забезпечує опір. Дослідження показали, що плавання може збільшити щільність кісткової тканини як у чоловіків, так і у жінок та знизити ризик переломів.

Настільний теніс: ідеальний вид спорту для літніх людей

Настільний теніс – це чудовий вид спорту для людей похилого віку. Він є відносно простим у здобутті навичок, а також має багато переваг для здоров’я.

Якщо насичені спортивні вправи можуть завдати шкоди людям старшого віку, то настільний теніс – чудова альтернатива для тих, хто прагне рухатися більше та мати з цього користь.

Цей вид спорту не перевантажує суглоби, однак збільшує повсякденну активність та стимулює роботу мозку.

Деякі з переваг настільного тенісу для літніх людей:

  • Покращує серцево-судинну систему. Допомагає знизити кров’яний тиск, рівень холестерину.
  • Зміцнює м’язи й кістки, що може допомогти запобігти падінням і переломам.
  • Теніс вимагає координації й балансування.

Цей вид спорту може допомогти знизити стрес і тривогу дозволяючи розслабитися і повеселитися.

Настільний теніс – це соціальний вид спорту, який може допомогти покращити настрій. Гра в настільний теніс може бути чудовим способом поспілкуватися з друзями та родиною.

Якщо ви шукаєте ідеальний вид спорту для літнього віку, настільний теніс – це чудовий варіант. Він є простим у вивченні, захопливим і корисним для здоров’я. А ще – не потребує особливих навичок та вмінь, тож почати грати дуже просто.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦