Вчені дослідили вплив грибів на психічний стан людей

Вживання грибів може бути пов’язане зі зниженим ризиком розвитку таких станів психіки, як стрес і депресія. Про це йдеться у дослідженні вчених Університету Пенсільванії, яке опубліковане в Journal of Affective Disorders.

Раніше ми назвали сім важливих ознак, що ви їсте занадто багато цукру.

Чим корисні гриби

Науковці з’ясували, що в грибах міститься речовина, що називається ерготіонеїн. Вона є антиоксидантом, який захищає клітини та тканини в організмі від пошкоджень.

Найбільше цієї речовини містять білі печериці. А ще вони мають у складі калій, що знижує рівень стресу.

Вчені з’ясували, що деякі види їстівних грибів, особливо ожина гребінчаста, можуть стимулювати експресію нейротрофічних факторів. Тобто – симулювати та підтримувати розвиток нейронів, щоб впливати на профілактику нервово-психічних розладів.

Один з авторів дослідження Джібріль Ба каже: “Гриби – це головне джерело амінокислоти ерготіонеїну – протизапального засобу, який не може бути синтезований організмом”.

Він пояснив, що високий рівень цієї речовини знижує ризик окислювального стресу, а це зменшує симптоми депресії.

У чому полягав експеримент

печериці

Участь у дослідженні брали понад 24 тисячі людей, вік яких у середньому становив 45 років. У стані депресії свого часу перебувати 6% піддослідних.

Перша група вживала помірну кількість грибів. І ці піддослідні згодом сказали, що стали менш схильними до стресів і депресій. А от група, що мало вживала грибів, була більш “депресивною”.

Псилоцибін у медицині

Гриби

Тим часом Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) затвердило речовину псилоцибін для лікування резистентної депресії.

Ця речовина міститься у грибах-психоделіках. Псилоцибін, як показало дослідження, може мати не менш інтенсивний ефект, ніж антидепресанти. Подекуди цей ефект виявився навіть сильнішим, ніж у медичних препаратів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦