Лікарі рекомендують звернути увагу на кількість цукру, який ви вживаєте день за днем. Існують тривожні дзвіночки, що вказують на проблеми.

Солодощі роблять життя людей більш приємним та солодким. Але надмірне вживання цукру призведе до ускладнень зі здоров’ям, пише eatthis.com.

Раніше ми розповідали про п’ять звичок, які покращують когнітивні здібності та роботу мозку.

Скільки цукру можна вживати на добу

Добова норма цукру

Дієтологиня Емі Гудсон попередила, що треба обмежувати кількість цукру, який ви вживаєте. Жінкам дозволено на добу споживати не більше 6 чайних ложок цукру (25 грамів), чоловікам – не більше 9 чайних ложок (37,5 грамів). Такі дані наводить Американська кардіологічна асоціація.

Гудсон радить читати етикетки на усіх продуктах з цукром. Так ви робитимете більш усвідомлений та правильний вибір.

Якщо довгий час вживати занадто багато цукру, аніж рекомендують лікарі, це спровокує появу проблем зі здоров’ям. Згідно з дослідженнями, можуть виникати серцево-судинні хвороби і навіть діабет ІІ типу, або ж запальні процеси у кишківнику.

7 ознак, що ви вживаєте багато цукру

Цукор

Постійне бажання солодкого

Якщо у вас виникає постійне бажання з’їсти щось солоденьке, ще й запити все солодкою водою, то це сигнал про споживання значної кількості цукру. Це може викликати певну залежність та підняти рівень цукру в крові.

Змінюється рівень енергії

Якщо рівень цукру в крові постійно коливається, то виникають енергетичні збої в організмі. Це дає вам заряд гіперактивності, а потім різкий спад енергії. Це пояснюється тим, що ви споживаєте дуже багато цукру.

Проблеми із зубами

Якщо споживаєте багато цукру, то ваші зуби можуть почати руйнуватися, з’являтиметься серйозний карієс та інші захворювання ротової порожнини.

Дослідження Frontiers in Oral Health свідчать, що цукор – причина карієсу, який розвивається при поглинанні бактеріями цукру та перероблення їх на кислоту. Такі дії послаблюють емаль зуба, руйнуючи його.

Надлишкова вага

Через цукор ви можете набрати зайві кілограми, оскільки високий рівень цукру порушує обмін речовин. Здоровий кишківник регулює рівень глюкози в крові, а його надлишок спричинює збої та перевантаження травної системи, тому баланс не контролюється так, як потрібно.

Чим більше цукру з порожніми калоріями ви споживаєте, тим більше організм просить його, що призводить до зайвої ваги.

Поява хронічного болю

Хронічний біль може з’явитися через надмірне споживання солодощів та солодких напоїв. До прикладу, значна кількість жирів та цукру в організмі у людей з остеоартритом призводить до посилення хронічного болю і його розвитку навіть у здорових людей. Все тому, що цукор викликає запалення в організмі.

Постійне відчуття голоду та незадоволення

Через ласощі може виникати відчуття голоду, бо ситим ви почуватиметесь дуже короткий час. Ваш організм швидко спалює цукор, бо він потребує реальних поживних речовин – білків, вуглеводів, жирів та клітковини. Відчуття голоду провокує нав’язливі та бездумні перекуси.

Проблеми з тиском

У вас може підвищитися артеріального тиску, що свідчить про перевищення добової дози цукру у вашому раціоні. Цукор підвищує рівень сечової кислоти і пригнічує вироблення оксиду азоту (NO), який просто необхідний для еластичності судин.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦