Західні ЗМІ пишуть про мирні переговори України з Росією та гарантії безпеки

У західних ЗМІ знову розгортається дискусія щодо потреби мирних переговорів України з країною-агресором Росією. Зазначається, що ситуація у відносинах між обома країнами вже давно знаходиться у складному стані, і потрібно знаходити альтернативні шляхи для вирішення конфлікту.

Однак, важливою новиною є початок серйозного обговорення щодо гарантій безпеки для України. Ця тема набуває обрану важливість, навіть більшої, ніж членство в НАТО чи Європейському Союзі.

Міністр закордонних справ України у 2014-2019 роках Павло Клімкін в інтерв’ю OBOZ.UA підкреслює, що важливо розглядати питання не тільки про можливі переговори, але й про те, як буде виглядати нова система безпеки в Європі.

Гарантії безпеки

Він вважає, що саме гарантії безпеки для України, а не членство в НАТО чи в Європейському Союзі, є сьогодні найголовнішим для нашої країни.

“Якщо говорити більш широко, дійсно важливо, що наші друзі та союзники починають говорити про гарантії безпеки… Оскільки цілком зрозуміло, що будь-які елементи безпекової моделі, які іноді називають або порівнюють з ізраїльською, для нас не працюють. Не працюють ні у військовому, ні в безпековому, ні в політичному плані. До речі, останні події навколо Гази просто вбили це переконання”, – сказав він.

Клімкін додав: “Незалежно від того, хто, з ким і як буде вести переговори, потрібно говорити саме про гарантії безпеки і про те, що Україна стає частиною Заходу”.

Читайте також: Окуповані Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне передали під контроль Татарстану

Значення вступу до НАТО та ЄС для України

За його словами, саме це і є сенсом членства в НАТО і в Європейському Союзі.

“Нашим друзям я говорю: не потрібно спокушати себе думками про те, що членство в НАТО для Кремля є більш дратівливим, ніж членство в Європейському Союзі. І те, і те однаково переводить Україну в категорію західних країн, що для Москви є неприйнятним”, – сказав він.

Клімкін наголосив, що Україні потрібні гарантії безпеки і навіть не перехідний період для членства в НАТО.

“По-друге, зараз будуть відкриті переговори щодо членства в ЄС, але ми розуміємо, що наявний варіант вступу не спрацював для Балкан: він є занадто бюрократичним, а має бути іншим. Тобто ми повинні забезпечити розуміння того, що буде з безпекою і що буде власне з членством у Європейському Союзі. По-третє, як буде взагалі виглядати європейська модель безпеки. Без цих фундаментальних питань, без розуміння того, який вигляд матиме нова стратегія стримування щодо Росії, говорити про будь-які переговори немає сенсу”.

Проблема окупованих територій

Клімкін також відповів на питання про те, чи припускає він суто теоретичну можливість, що Україні можуть пропонувати обмін окупованих територій на членство в НАТО чи в ЄС для підконтрольної частини України.

“Тут також дуже проста відповідь. Ніхто не буде примушувати Україну – політично чи юридично – відмовитись від наших територій, оскільки це означатиме фундаментальний колапс усього, що існувало до цього. І тоді виникає спокуса силою перекроювати не лише кордони, але й взагалі всі світові правила, які так складно і проблемно формувалися протягом усього післявоєнного часу.

Але це не означає, що в певний момент не буде руху до нової європейської системи безпеки – поступово, покроково. І це стосується не територій – не тільки територій. Це стосується розуміння того, які кроки можуть бути, яка їхня послідовність приведе до того, щоб Захід не вважав це фундаментальною ескалацією, і одночасно, щоб це було дієво. Поки що такої викарбуваної концепції немає. І це дуже стримує будь-який реальний розвиток”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦