Політичний експерт пояснив, що може означати заява глави російського Міноборони

Російський міністр оборони Сергій Шойгу заявив, що Росія зберігає готовність до політичних дискусій щодо постконфліктного врегулювання “української кризи” та подальшого співіснування із Заходом.

Що сказав Шойгу

Глава Міноборони РФ вважає, що треба “забезпечити рівноправні відносини між усіма ядерними державами – постійними членами Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за підтримку миру та глобальної стабільності”.

Він запропонував “оновити архітектуру міжнародної безпеки, надати їй більшої стійкості”, щоб сформувати “справедливий, багатополярний світопорядок”.

Портников розшифрував заяву Шойгу

Політичний експерт, журналіст Віталій Портников вважає, що у Росії зрозуміли провал своєї “спецоперації” та натякають Заходу на примирення.

На своєму Youtube-каналі Портников заявив, що ці слова Шойгу свідчать не так про бажання провести перемовини між керівниками України та Росії, а про “заклик до врегулювання стосунків із Заходом”.

“Фактичне визнання того, що без цього врегулювання безпека неможлива як для західних країн, так і для самої РФ”, – сказав експерт.

На думку Портникова, у заяві Шойгу є три основні мотиви. Він висловився про них детально.

Чому заява прозвучала в Пекіні

Журналіст звернув увагу, що Шойгу почав говорити про перемовини в Пекіні після переговорів міністра оборони РФ із заступником голови Центральної воєнної ради КНР Чжаном Юся. Це сталося під час тривалої підготовки до візиту лідера Китаю до США.

“Ймовірно, голова КНР зацікавлений у тому, щоб він мав можливість обговорити з Джо Байденом параметри збільшення безпеки у світі. Для цього потрібно, щоб і РФ виступала з миролюбними пропозиціями. Щоб голова КНР дав зрозуміти Байдену, що у Кремлі не проти врегулювання взаємин із цивілізованим світом”, – вважає Портников.

Свідчення про проблеми на “СВО”

Експерт вважає, що Росія відчуває близький програш у війні проти України, тому хоче розтягнути час, аби накопичити нові сили.

“З цієї точки зору війну також потрібно призупиняти, але для цього потрібен переговорний процес не з Україною, а із Заходом, тому що тільки він може гарантувати РФ нейтральний статус сусідньої держави”, – пояснив Портников.

Нагадаємо, попри санкції, російський виробник Кинжалів отримує деталі до ракет з Європи.

Віддзеркалення конфліктів у керівництві РФ

Експерт припускає, що Росії потрібно створити ілюзію країни, що прагне миру.

“Ситуація всередині РФ дуже напружена. Є люди, які хочуть продовжувати війну. Є люди, які хочуть її закінчувати. І в цьому контексті Шойгу намагається показати, що він прагне миру. Що він не хоче продовжувати війну, яка є дуже кровопролитною і дорогою для Росії”, – пояснив він свою думку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦