В Україні обманюють людей, які шукають роботу. Під час війни зросла кількість шахрайських афер, а способи стали різноманітними.

У сюжеті ТСН.ua розповіли реальні історії людей, які шукали роботу по оголошеннях. Крім цього, експерти дали поради, як не стати жертвами шахраїв.

Раніше ми розповідали про п’ять найпоширеніших речей, про які люди брешуть без сорому у соцмережах.

Замість роботи адміністратора – робота в ескорті

Робота екскорт Київ

Киянка Аліна Коваль знайшла оголошення вакансії адміністраторки салону краси, домовилася про співбесіду, а коли прийшла – була здивована. Їй запропонували стати екскортницею та сильно наполягали, щоб та заповнила анкету.

Спочатку дівчину не надто переймалася, що назву закладу одразу не сказали. Коли йшла на розмову, то їй сказали вимкнути телефон і заховати його.

Дівчина відмовилася і її відпустили. До правоохоронців вона не зверталася, оскільки не хотіла проблем. Проте у поліції повідомили, що про таке треба повідомляти. Зробити це можна через онлайн-звернення до кіберполіції.

Робота у call-центрах, або так звані “офіси”

Робота у call-центрах

Олександр Чернушенко мав досвід роботи у так званих “офісах”, де десятки-сотні людей телефонують в різні країни та виманюють гроші під абсолютно різними приводами. Зарплату виплачували кожного тижня та ще й у валюті.

За словами чоловіка, він виправдовував свої дії тим, що виманював гроші у росіян. Проте така діяльність підпадає під 190 статтю ККУ – “шахрайство”. Під час воєнного стану за ці дії можуть позбавити волі або виписати штраф. Олександр звільнився з такої роботи.

Як не стати жертвою шахрайства під час пошуку роботи

Як знайти роботу під час війни

Блогерка Тетяна Омельченко розповіла, що зараз існує дуже багато різних шахрайських схем, які мають на меті видурити з людей гроші. Часто люди потрапляють у “капкан” через різні телеграм-канали, які пропонують швидкий заробіток або просять заплатити 300-400 грн за розміщення резюме.

Треба дуже уважно ставитися до таких компаній, перевіряти, чи є у них офіс, сайт, або ж вони просто телефонують і не кажуть жодної детальної інформації.

Утім, люди досі вірять у “легкі гроші”. PR-директор порталу вакансій Максим Пилипенко пояснив, що шахраїв все одно добре видно, хоч вони і маскуються. Головне треба вмикати критичне мислення та дізнаватися додаткову інформацію за необхідності.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦