Для українців готують значне підвищення пенсійних виплат. Перерахунок відбуватиметься у три етапи від січня 2024 року.

OBOZ.ua розповів, що на зростання пенсій варто розраховувати вже у січні, березні та липні. Але суттєві надбавки отримають тільки певні категорії пенсіонерів.

Раніше ми розповідали, що буде з тарифами на комуналку в Україні.

Що відомо про перерахунок пенсій

Як зросте пенсія в Україні

Уряд запланував індексацію пенсій на 2024 рік. Це пов’язано зі зростанням прожиткового мінімуму, яке станеться вже від 1 січня для всіх вікових категорій, зокрема й пенсіонерів. Нині це 2093 грн, а вже наступного року зросте до 2361 грн.

Як відомо, мінімальна пенсія дорівнює прожитковому мінімуму, тому варто розраховувати на її підвищення. Проте воно не буде значним і становитиме тільки 268 грн.

Підвищення мінімальної та максимальної пенсій

Пенсія

Також підвищиться максимальна пенсія, яку отримують деякі українці. Оскільки вона становить 10 прожиткових мінімумів, а зараз це 20 930 грн, то вже від січня 2024 року це буде 23 610 грн. Тобто деякі категорії пенсіонерів отримуватимуть щомісяця на 2680 грн більше.

Від 1 січня планується зростання мінімальної пенсії 65-річних громадян з повним страховим стажем (для чоловіків це 35 років, а жінок – 30 років). Їхні пенсійні виплати – це сума, яка не може бути меншою за 40% мінімальної зарплати. Оскільки від 1 січня зростає мінімалка, то й мінімальна пенсія для таких осіб зросте від 2680 до 2840 грн. У другій половині 2024 року очікується чергове зростання, то мінімальна пенсія для 65-рінчих становитиме вже 3200 грн.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦