Від 2015 року влада у Польщі утримує консервативна партія “Право і справедливість” (ПіС), яка зазнала суттєвих змін.

У матеріалі OBOZ.UA розповіли, чи вплинуть парламентські вибори у Польщі на відносини країни з Україною та продовження надання допомоги.

Раніше ми писали, що Польща забере у Газпрому частку газопроводу Ямал-Європа.

Результати виборів до польського парламенту

Вибори у Польщі

Попередні дані свідчать, що цього року найбільша явка виборців від 1989 року. Опозиційна партія “Громадянська коаліція” Дональда Туска набрала 31,6% голосів, а це 163 мандати. Трохи більше, але з невеликим відривом, отримала правляча партія Ярослава Качинського “Право і справедливість” – 36,8% голосів виборців, а це 200 місць у парламенті. Через це не буде змоги сформувати правлячу більшість, але правляча партія заявила про те, що демократична опозиція здобула перемогу.

Крім цього, у нижній палаті парламенту значно більше місць буде у партій “Громадська коаліція”, “Третій шлях”, “Нові ліві”. Водночас у “ПіС” та “Конфедерації” тільки 212 місці.

Лідер польської опозиції Дональд Туск заявив, що такі результати – початок нової ери для Польщі, оскільки опозиція набрала достатню кількість голосів на виборах, які відбулися в неділю, щоб витіснити “Право і справедливість”. Завдяки цьому Євросоюз та Україна матимуть змогу перезавантажити відносини з Польщею.

Перемога чи поразка?

Вибори у Польщі

Коли з’явилися результати екзит-полів, дві найбільші партії заявили про власну перемогу. Проте такий тріумф був завчасним.

Дональд Туск сильно радів, а Качинський визнав, що результати – неоднозначні. Партія “Право і справедливість” здобула найбільше голосів виборів, але це не допоможе їй утриматися та сформувати більшість в новому парламенті та й уряді.

Своєю чергою Туск назвав день виборів – світлим днем відродження Республіки Польща. За його словами, це перемогла демократія і настав кінець правлінню “Права і солідарності”.

Три партії з опозиції обіцяли витіснити “Право і справедливість”, щоб покращити відносини з ЄС. Йдеться про “Громадську коаліцію”, “Третій шлях” та “Нові ліві”. Завдяки цьому Туск з партнерами міг отримати більшість мандатів.

За словами глави варшавського представництва Європейської ради з міжнародних відносин Петра Бураси, результати виборів – “тріумф демократії та лібералізму”. Це допоможе відкрити шлях до масштабної переорієнтації у політиці. Проте Туск та його прихильники можуть зіштовхнутися з низкою проблем, зокрема правом вето з боку президента Польщі Анджея Дуди з “Права та справедливості”. При цьому Качинський пообіцяв не здаватися, щоб не зрадити Польщу.

Скандали на тлі виборів у Польщі

Вибори у Польщі - правляча партія Право і справедливість

Політичні сили конкурували та вдавалися до нетолерантних вчинків під час виборчої кампанії. Учасники перегонів більшою мірою продукували свої проблеми.

Підтримку суспільства до партії “Право і справедливість” підірвали суперечки з ЄС, Україною, звинувачення у кумівстві та висока інфляція. Виборці також врахували корупційні скандали щодо віз з мігрантами з Африки та Азії, звільнення генералів, оскільки ті не погоджувалися з діями Міноборони Польщі.

Туск також опинився під шквальною критикою. Там пригадали план оборони Польщі за 2011 рік, коли у разі нападу РФ передбачалося залишити частину країни під окупацією та відійти до Вісли.

Крім цього, спостерігалися факти упередженості від чинної влади, а польські державні ЗМІ були односторонніми, підтримуючи тільки правлячу партію “Право та солідарність”.

Чи зміняться стосунки з Україною після виборів

Парламентські вибори у Польщі

Опозиціонер Дональд Туск наголошував, що Україна – важливий партнер для Польщі, тому його партія “Громадська ініціатива” не розглядає варіанти скорочення підтримки у національних інтересах його країни. Він пообіцяв зберегти військову допомогу Україні і стабілізувати відносини.

Проте чинний прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що буде скорочено військову підтримку Україні на тлі зернового та дипломатичного скандалів. Згодом глава уряду змінив позицію, додавши, що скасування допомоги не відбудеться, але Польща зміниться підхід.

Союзники “Права і справедливість”, інша партія “Конфедерація”, яка брала участь у виборах, мала антиукраїнські гасла, звинувачуючи Україну у невдячності Польщі за допомогу у протистоянні з росією.

Попри всі заяви, чинна влада надавала досить серйозну підтримку Україні у протистоянні з РФ.

Народний депутат України Олександр Мережко у коментарі OBOZREVATEL вважає, що Україні вкрай важливо й надалі отримувати допомогу від Польщі, яка стала надійним партнером та союзником. Якщо не буде більшості від “ПіС”, є ризик отримати негативний розвиток подій для України. Існує ризик занурення польського суспільства у внутрішньополітичні сутички, через що увага до війни в Україні знизиться. Ризик для України зберігається у будь-якому випадку.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦