Українським пенсіонерам тричі перерахують пенсійні виплати. Індексація закладена у проєкті держбюджету на 2024 рік.

У матеріалі OBOZREVATEL розповіли, кому саме перерахують виплати, яким категоріям пенсіонерів та коли це станеться. Три етапи підвищення відбудеться у січні, березні та липні наступного року.

Раніше ми писали, що буде з тарифами на комуналку в Україні.

Кому перерахують пенсію від 1 січня 2024 року

Пенсія в Україні 2024

Від 1 січня пенсійні виплати змінять для тих, хто отримає мінімальну та максимальну пенсії. Згідно з проєктом держбюджету на 2024 рік, зросте прожитковий мінімум з 2093 грн до 2361 грн для непрацездатних осіб. Від цього залежить і розмір пенсії.

Тому від січня 2024 року мінімальна пенсія зросте на 268 грн, а максимальна пенсія – на 2680 грн, і становитиме 23 610 грн (10 прожиткових мінімумів).

Зміна розміру пенсій для пенсіонерів з повним страховим стажем

пенсія 2024 - індексація пенсій в Україні

З 1 січня та 1 липня уряд планує провести перерахунок пенсій для чоловіків, які мають 35 років стажу, та жінок з понад 30 років пенсійного стажу. На розрахунок цієї виплати впливає мінімальна зарплата, яка також зросте у цей період. В результаті мінімальна виплата 65-річних, які мають повний страховий стаж, становитиме 2840 грн від 1 січня; а від липня уже – 3200 грн.

Планова індексація пенсій від 1 березня

Перерахунок пенсій 2024

Від 1 березня 2024 року планується проведення індексацій пенсій усіх тих, чиї виплати підпадають під планову індексацію.

В уряді анонсували, що при цьому буде запроваджено нові правила для такого щорічного перерахунку, зокрема появи пенсійних балів для збалансування виплат тих, хто вийшов раніше на пенсію, та “молодих” пенсіонерів.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦