Судна були атаковані експериментальними морськими дронами

13 жовтня поблизу Севастополя було атаковано два судна російського Чорноморського флоту. За даними джерел, до цієї події доклалися Служба безпеки України та Військо-Морські Сили України.

Як повідомляє “Обозреватель”, завдяки використанню надводних безпілотників ушкоджено судно “Буян-М”, з якого росіяни випускали ракети по території України. Також було атаковано патрульний корабель “Павел Державін” – подібних суден у Росії всього дев’ять.

Подробиці атаки на кораблі ЧФ РФ 12 та 13 жовтня

Російський Телеграм-канал kremlin_secrets повідомляє з посиланням на джерела у владі, що кораблі було атаковано у бухті та на виході з бухти Севастополя. За його даними, пошкоджено три кораблі, четвертий корабель зміг уникнути атаки.

“За вчора і сьогодні підводні та надводні дрони атакували щонайменше чотири наші кораблі, одному вдалося уникнути пошкоджень. Крім «Павла Державіна», пошкоджено два малі кораблі проєкту «Буян-М». Ці судна – носії ракет «Калібр» та «Онікс»… Жоден із трьох атакованих кораблів не потонув, але пошкодження досить серйозні”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що унаслідок таки є загиблі. На кораблі «Павло Державін» загинули двоє моряків. На двох інших кораблях є поранені та щонайменше троє загиблих.

Росія може залишитися без Чорноморського флоту

Російське керівництво занепокоєне вдалими атаками української сторони на свої кораблі, однак офіційно не підтверджує ані атак, ані ушкоджень суден.

Зокрема так званий «губернатор» тимчасово окупованого Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що поблизу бухти “проводяться навчання протипідводно-диверсійного забезпечення”.

Однак командування ЧФ РФ, як пише kremlin_secrets, «дуже близько підійшло» до ухвалення рішення про виведення всіх кораблів Чорноморського флоту із Севастополя – насамперед до Новоросійська та Феодосії.

Зазначається, що втрата Севастополем статусу бази ЧФ може призвести до серйозних наслідків – багато місцевих жителів залишаться без роботи, а морякам із сім’ями доведеться переїжджати звідси на невизначений термін.

Нагадаємо, 11 жовтня в Чорному морі біля берегів окупованого Криму великий сторожовий корабель “Павло Державін” зазнав значних пошкоджень через морську міну.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦