Флот Російської Федерації може базуватися в Абхазії або Новоросійську

Після удару по штабу ЧФ РФ у вересні російська окупаційна армія вирішила перемістити свої кораблі до Новоросійська. Сюди направили 14 суден.

Як повідомив американський OSINT-дослідник MT Anderson, супутникові знімки від 1 жовтня показали, що у Криму залишилися один великий десантний корабель, тральники та малі ракетні кораблі росіян.

Де росіяни ховають флот

Лідер невизнаної республіки Абхазія Аслан Бжанія заявив, що Росія планує створити військово-морську базу на території окупованої росіянами країни.

За його словами, угода між Росією та окупованою частиною Грузії вже підписана, тож пункт постійного базування російського флоту на території Абхазії з’явиться найближчим часом.

Дані аналітиків ISW

Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що російські військові перекинули із Севастополя до Новоросійська щонайменше 10 суден. Серед них фрегати “Адмірал Макаров” і “Адмірал Ессен”, три дизельні підводні човни, п’ять десантних кораблів і кілька малих ракетних кораблів.

Аналітики кажуть, що росіяни, ймовірно, перекидають підрозділи ЧФ із Севастополя на бази, що в глибшому тилу.

“Ймовірно, це є спробою захистити їх від ударів України по російських об’єктах в тимчасово окупованому Криму… Можливо, російські війська тимчасово перекидають деякі кораблі до Новоросійська після численних ударів по об’єктах ЧФ у Севастополі та його околицях, але, найімовірніше, продовжуватимуть використовувати порт Севастополя, який залишається базою ЧФ”, — ідеться у звіті.

Що відомо про удар по штабу ЧФ РФ у Севастополі

22 вересня у тимчасово окупованому Севастополі після потужних вибухів горіла будівля штабу Чорноморського флоту РФ. СтратКом ЗСУ підтвердив, що ураження штабу здійснили Сили оборони України, які атакували командування ЧФ РФ.

За непідтвердженими даними, по штабу вдарили британськими ракетами великої дальності Storm Shadow. Також, за деякою інформацією, що не має офіційного підтвердження, Сили оборони цим ударом по штабу вбили командувача російського флоту Віктора Соколова та понад 30 російських офіцерів.

Раніше ми писали, що після спецоперації ГУР на 70% зросла кількість окупантів, які хочуть здатися в полон.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦