Військова допомога від Америки може припинитися

Ухвалений Америкою минулого року закон про лендліз для України та і не був застосований на практиці. А 3 жовтня 2023 року він взагалі втратив чинність.

За цим законом американський президент міг передавати Україні військову допомогу за спрощеною процедурою.

Закон втратив чинність

Американська влада не змогла ухвалити рішення про продовження дії закону, в якому зазначалося, що Байден може “укладати договори з урядом України про надання в оренду або в лізинг оборонних засобів для захисту цивільного населення… та для інших цілей”.

Як повідомляє BBC, від початку дії лендлізу США надавали Україні допомогу за іншими трьома програмами, які фінансувалися з бюджету США. Україна не платила й копійки за зброю та військове спорядження. І таким чином лендліз перейшов на “запасний варіант”.

Представники і української, і американської влади публічно називали ленд-ліз “запасним” або “страхувальним” варіантом.

Тобто, якщо Конгрес, де в листопаді минулого року Демократична партія США втратила більшість в Палаті представників, відмовиться виділяти кошти з бюджету за трьома першими програмами, то тоді президент Байден зможе використати інструмент передачі озброєння Україні за лендлізом.

Новий річний бюджет в Америці ухвалили на початку жовтня і фінансування допомоги для України там не заклали.

Чи дійсно допомога скінчилася

Експосол України в США Валерій Чалий каже, що у проєкті оборонного бюджету Штатів передбачена поправка про продовження лендлізу.

“Можливість, що лендліз буде продовжений через поправку внесену в оборонний бюджет на 2024 рік, є”, – зазначив він.

Запасний варіант

У США пояснювали, що лендліз не запрацював, оскільки США направили зусиль на безоплатну військову допомогу Україні, за яку не потрібно повертати кошти.

Валерій Чалий вважає, що для України було б краще, аби закон про лендліз був подовжений і щоб його хоча б спробували використати.

“Подивімось, як це буде діяти, бо поки це все гіпотетичні розмови”, – сказав він.

Зіграла роль політика

Видання BBC зауважує, що законодавці в США могли встигнути проголосувати за продовження лендлізу, однак в ситуацію втрутилася політика. Нині триває запекла боротьба між демократами й республіканцями (зокрема, трампістами), які побоялися шатдауну (припинення фінансування бюджетників).

A U.S. Army M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) launches ordnance during RED FLAG-Alaska 21-1 at Fort Greely, Alaska, Oct. 22, 2020. This exercise focuses on rapid infiltration and exfiltration to minimize the chance of a counterattack. (U.S. Air Force photo by Senior Airman Beaux Hebert)

Аби запобігти кризі, Байден підписав документ за хвилини до дедлайну, й бюджет було ухвалено на 45 діб. Після цього американський президент закликав спікера Палати представників Кевіна Маккарті схвалити подальшу допомогу Україні без зволікань.

“Ми ні за яких обставин не можемо допустити, щоб Америка припинила підтримку України”, – додав він.

Однак вже за кілька днів після ухвалення бюджету Маккарті зняли з посади.

І поки в США триває політична боротьба, в Україні сподіваються, що Америка не забуде про російську війну, що триває понад 1,5 року.

Зокрема, Валерій Чалий впевнений, що військова підтримка з боку США для України залишиться, оскільки це “питання національної безпеки США”.

“І це розуміють і демократи, і республіканці”, – сказав він.

Раніше ми писали, що після спецоперації ГУР на 70% зросла кількість окупантів, які хочуть здатися в полон.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦