Весною 2024 року уряд має провести перерахунок пенсій, але пропонують повністю змінити механізм індексацію.

Як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі, наступного року планується запуск нової пенсійної реформи. Пенсія має бути не нижче 30% середньої зарплати.

Раніше ми писали, що в Україні підвищать пенсії за новою бальною системою.

Як по-новому розраховуватимуть пенсійні виплати

Денис Шмигаль

За словами Шмигаля, нова пенсійні реформа має на меті забезпечити солідарну пенсію кожному пенсіонеру, яка буде не нижчою за 30% від його середньої зарплати впродовж життя. Якщо враховувати накопичувальну складову, то виплати становитимуть не менше 50%.

Від 1 березня 2024 року уряд проведе індексацію пенсій вже вдруге за час повномасштабного вторгнення.

Наступного року всю пенсійну систему зроблять більш прозорою, справедливою та зрозумілою для всіх. Буде запроваджено нарахування балів, що вирівняє нерівність між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, та тими, хто це зробив нещодавно.

Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Як буде працювати бальна система при розрахунку пенсій

Пенсія в Україні 2024

Громадяни, які офіційно працевлаштовані, платять податки до Пенсійного фонду України. Цей внесок перераховуватимуть в бали, враховуючи співвідношення між заробітною платою та середньою зарплатою в країні на той час.

Якщо ви платите внески, які є середніми по країні, то вам нарахують 10 балів. Якщо вище середньої, то ви отримаєте більше балів, до прикладу, 12; менше середньої – 8 балів. Кожного року ці бали перераховуватимуть назад у пенсію відповідно до актуальної середньої зарплати.

Уряд планує, що це допоможе побороти розрив між пенсіями пенсіонерів, які вийшли раніше та зараз. Цей розрив значно посилювала індексація пенсій.

Як зросте мінімальна і середня пенсії у 2024 році

Пенсія в Україні 2023 - пенсійна бальна система - мінімальна пенсія в Україні

Від 1 січня 2024 року зросте мінімальна пенсія через збільшення прожиткового мінімум, що закладено в держбюджеті на 2024 рік.

Планується, що прожитковий мінімум вже наступного року становитиме 2920 грн. Відповідно мінімальна пенсія зросте 268 грн. Зараз вона становить 2093 грн, а вже 2024 року буде 2361 грн.

При цьому середня пенсія повинна зрости до 6 тисяч гривень у 2024 році. Нині вона 5311 грн.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦