Іран не визнає свою відповідальність за збиття літака авіакомпанії МАУ рейсу PS752, який розбився біля аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Про це 3 жовтня повідомило Міністерство закордонних справ України.

Представники чотирьох країн-членів Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи зустрілися з посадовими особами Ірану, щоб обговорити відповідальність Ірану за збиття літака.

Відмовки з боку Ірану

Під час зустрічі представники Ірану не погодилися з позицією Координаційної групи, яка вимагає від країни відповісти за порушення міжнародного права та повністю відшкодувати шкоду від збиття літака.

“Поки Іран відмовляється визнати свою повну міжнародно-правову відповідальність, Координаційна група продовжуватиме вживати заходів для врегулювання цього спору відповідно до норм міжнародного права, включно в рамках провадження у Міжнародному суді ООН”, – йдеться в повідомленні МЗС України.

Що відомо про збиття літака МАУ

8 січня 2020 року, через кілька годин після ракетного обстрілу Іраном військових баз США в Іраку, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який виконував рейс PS752 з Тегерана до Києва, був збитий зенітними ракетами й розбився в районі аеропорту імені Імама Хомейні. Усі 176 осіб, які перебували на борту, загинули, серед них 11 громадян України, 82 громадяни Ірану, 63 громадяни Канади, 11 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Великої Британії, два громадяни Нідерландів і один громадянин Німеччини.

У березні 2021 року Іран офіційно визнав, що літак МАУ був збитий двома ракетами зенітно-ракетної системи “Тор-М1”. Іранська влада заявила, що збиття було результатом людської помилки, а не актом навмисного вбивства.

Слідство

Слідство щодо збиття літака МАУ було розпочато Іраном у лютому 2020 року. У квітні 2020 року Іранська організація цивільної авіації (CAO) опублікувала звіт, у якому заявила, що літак МАУ був збитий ракетою “Тор-М1”.

У травні 2021 року Іранська революційна гвардія (ІРГ) визнала, що літак МАУ був збитий двома ракетами “Тор-М1”. ІРГ заявила, що збиття було результатом людської помилки, а не актом навмисного вбивства.

У червні 2021 року Іранська революційна гвардія опублікувала відео, на якому видно, як зенітні ракети “Тор-М1” запускаються по літаку МАУ.

Реакція світу

Збиття літака МАУ викликало міжнародний резонанс. Канада, Швеція, Україна та Велика Британія закликали Іран до відповідальності за збиття.

У травні 2021 року Канада, Швеція, Україна та Велика Британія подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН через збиття літака Міжнародних авіаліній України 2020 року. Тегеран звинуватили у порушенні Монреальської конвенції.

Родичі жертв збиття літака МАУ вимагають від Ірану справедливості й компенсації за завдані збитки.

Нагадаємо, у Венеції автобус зірвався з мосту та впав на електричні дроти. Загинула 21 людина, 18 отримали поранення. Серед жертв ДТП були й українці.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦