Україна не зможе їм ефективно протидіяти

Російські окупаційні війська можуть отримати нове озброєння від Ірану. Це балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar готуються постачати росіянам наприкінці осені.

В Інституті вивчення війни (ISW) кажуть: “В останні тижні ми спостерігали ознаки того, що Іран готовий до експорту”.

Аналітик Амін Солтані зауважив. Що в обмін на ракети Іран вимагає від Росії надати йому літаки Су-35, системи ППО С-400 та отриману в боях західну зброю, яку отримувала Україна від партнерів. Іран буде намагатися вивчати та копіювати її.

Що відомо про ракети Fateh-110 і Zolfaghar

Fateh-110 і Zolfaghar — це балістичні ракети малої дальності, розроблені та вироблені в Ірані. Вони є основними засобами ударної потужності іранської армії та використовувалися в ході війни в Сирії.

European Union Flag at Parliament Building Brussels, Belgium

Обидві ракети є досить точними і можуть використовуватися для ураження цілей на значній відстані. Вони також порівняно недорогі, що робить їх доступними для країн з обмеженим бюджетом.

Fateh-110

Fateh-110 — це балістична ракета малої дальності з твердопаливним двигуном. Вона має дальність польоту до 300 км і може нести бойову частину масою до 650 кг. Ракета була вперше випущена у 2002 році й з того часу неодноразово модернізувалася.

Zolfaghar

Zolfaghar — це балістична ракета малої дальності з твердопаливним двигуном. Вона має дальність польоту до 700 км і може нести бойову частину масою до 580 кг. Ракета була вперше випущена у 2016 році і є подальшим розвитком Fateh-110.

Чи здатна Україна збивати Fateh-110 і Zolfaghar

Експерт з озброєнь, головний редактор Defense Express Олег Катков зауважив, що балістичні ракети летять по великій балістичній траєкторії, потім підіймаються до 40-50 км й летять вертикально донизу.

“Коли ракета високо в небі, якщо їй пошкодити двигун чи хвостове оперення, це не завадить їй впасти, до того ж майже вертикально. До того ж вони дуже швидкі. Орієнтовний час польоту Fateh-110 на заявлену дальність оцінюється у 300-350 секунд”, – зауважив він.

Знешкодити такі ракети може “кінетичне перехоплення” – тобто збиття іншою ракетою в повітрі.

З подібними ракетами можуть боротися не системи ППО, а системи протиракетної оборони (ПРО). Ще один варіант – знищувати пускові установки, з яких випускають Fateh-110 та Zolfaghar.

Для цього українські військові можуть використовувати далекобійну зброю. Таку як ATACMS, чи крилаті ракети повітряного базування.

Раніше Кирило Буданов заявив, що українська військова розвідка будує певну концепцію на післявоєнний період.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦