Бабиного літа не варто чекати

За прогнозами синоптиків, жовтень 2023 року в Україні буде помірно теплим, з середньомісячною температурою повітря плюс 7-13 градусів, що на 1-2 градуси вище за норму.

Опадів очікується мало, близько 25-60 мм, що нижче за норму на 15-35%. У західних областях та у Карпатах може випасти 65–110 мм, що близько норми.

Раніше синоптики попередили, що у жовтні не буде бабиного літа.

Перша половина місяця

У першій декаді жовтня переважатиме антициклональний характер циркуляції, що сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності у їх межах. Опадів прогнозується мало.

Кінець жовтня

У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. У цей період температура знизиться, вночі можливі заморозки, а вдень ледь перевищуватиме 13-16 градусів тепла. Імовірність опадів виявиться мінімальною.

Після 18-20 жовтня спостерігатиметься поступове підвищення температури повітря та падіння атмосферного тиску. Зросте ймовірність дощів та суттєво збільшиться кількість хмарності.

Перший сніг

Щодо першого снігу, то малоймовірно його випадання у жовтні, за винятком високогірних районів Карпат.

Окремо варто згадати про пожежну небезпеку. У зв’язку з прогнозованим дефіцитом опадів і негативною ситуацією, що склалася на кінець вересня, наступного місяця (принаймні в його першій половині) тенденція розвитку ґрунтової посухи й найвищий рівень пожежної небезпеки (5 клас) збережеться в більшості областей України (за винятком західних регіонів).

Таким чином, жовтень 2023 року в Україні буде сприятливим для проведення садових робіт, але при цьому необхідно бути обережним із відкритим вогнем.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦