Ірина Криніна приїхала з Красноярська із двома доньками

Російський військовополонений Євген Ковтков, що утримується у спеціальному центрі в Україні, вперше отримав змогу побачитися з дружиною та дітьми. Однак він неоднозначно сприйняв приїзд коханої з доньками.

Перше побачення в полоні

Ірина Криніна з Красноярська із двома доньками 7 та 10 років заради чоловіка вирішила виїхати з Росії та дістатися до України, щоб побачитися з чоловіком. Однак полонений окупант не зрадів зустрічі.

Відео цього інциденту опублікував журналіст Дмитро Карпенко, який спілкується з військовополоненими росіянами.

Коли Ірина зайшла в кімнату, де Карпенко записував інтерв’ю з її чоловіком, Євген був приголомшений. Він опустив голову й тихо промовляв “навіщо?”. Згодом він сказав, що хоче, аби його обміняли й заявив, що планує повернутися в Росію.

Як жінка виїхала з Росії

З цього відео стало відомо, що Ірина Криніна спочатку виїхали до Анталії, потім повернулися назад в Росію. Потім вони вирішили спробувати виїхати до Анталії ще раз, щоб звідти дістатися в Україну. Російські прикордонники відправили їх на додаткову перевірку та влаштували допит. Вони розпитували Ірину та її старшу доньку, куди ті направляються. Вони відповіли, що їдуть відпочивати.

Таким чином через Туреччину, а потім й Молдову жінка з двома доньками таки прибула в Україну. Тут їх оселили в трикімнатній квартирі.

Чому Ірина Криніна зважилася на такий вчинок

Жінка каже, що усвідомила, що “не змогла залишатися в Росії”.

“Я тут, щоб донести хоч якусь інформацію до мешканців Росії, яким не однаково на війну і які якось можуть вплинути на припинення війни”, – сказала вона та повідомила, що боїться повертатися додому.

Вона додала, що хотіла б отримати політичний притулок і залишитися в Києві.

“Я консультувалася не з одним юристом, перш ніж ухвалити це важливе рішення і приїхати до України. Всі мені одноголосно відповідали, що це дуже небезпечно. І якщо є можливість просити про політичний притулок, то краще залишатися в Києві”, – розповідає вона.

Ірина Криніна розповіла, що ж Євгеном вони живуть у цивільному шлюбі. 30 вересня 2022 року його забрав військкомат та відправив на війну навіть без медкомісії.

Вже на початку липня 2023 року Євген потрапив у полон. Російська ж сторона відмовлялася визнати його військовополоненим.

Ірина каже, що Путін — вбивця

За словами жінки, вона засуджує російську владу за розпочату в Україні війну: “Я просто вважаю Путіна вбивцею… який, напевно, захотів вписати себе в історію, погратися у війну, завоювати території”.

Щодо свого чоловіка, Ірина каже, що її Євген став зовсім іншою людиною.

“Це була дуже важка зустріч… Женя дуже сильно змінився. Війна змінює людей до невпізнаваності”, – додала вона.

Проєкт “Хочу жити”

В Україні для російських військовослужбовців запустили програму “Повернемо сина матері” та “Повернемо дружині чоловіка”. Російським матерям і дружинам солдатів запропонували самим приїжджати до України та забирати своїх рідних з полону.

Також військовослужбовці окупаційної армії мають шанс безпечно потрапити у полон, якщо скористаються можливістю зателефонувати за номерами: +38-066-580-34-98, +38-093-119-29-84. Можна написати у чатбот “Хочу жить”.

Раніше Кирило Буданов заявив, що українська військова розвідка будує певну концепцію на післявоєнний період.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦