Су-27 випустив по літаку-розвіднику дві ракети

Над Чорним морем винищувач Су-27 армії РФ намагався збити розвідувальний літак ВПС Великої Британії. Інцидент стався у вересні 2022 року. Тоді пілот Су-27 випустив з винищувача дві ракети.

BBC повідомляє, що за версією Кремля, це була “технічна несправність”. Міністерство оборони Британії прийняло цей факт як правду.

Що сталося насправді

Видання BBC дізналося від власних джерел в оборонних відомствах, що цей інцидент не був помилкою пілота, а свідомим бажанням уразити британський літак.

Зазначається, що 29 вересня 2022 року над Чорним морем літав розвідувальний літак з екіпажем до 30 осіб. Раптом його перехопили два російські Су-27.

Наземна станція дала їм команду: “У вас є ціль”. Один із російських пілотів сприйняв це як команду атакувати. Пілот другого Су-27 по рації закликав колегу зупинитися, коли той випустив першу ракету.

Чому версія росіян задовольнила Британію

Видання пише, що датчики RAF RC-135 Rivet Joint перехопили повідомлення наземної станції росіян. Міноборони Британії заявило: “Наш намір завжди полягав у тому, щоб захистити безпеку наших операцій, уникнути непотрібної ескалації та інформувати громадськість і міжнародну спільноту”.

Помилка росіян чи свідомий вчинок

За словами джерел, вільні висловлювання російських диспетчерів демонструють високий рівень непрофесіоналізму. Наприклад, пілоти НАТО використовують дуже точні формулювання, коли запитують і отримують дозвіл на стрільбу.

Видання заявило: російський пілот випустив ракету класу “повітря-повітря”, яка успішно стартувала, але цілі не досягла. Це був промах, а не несправність. Другий льотчик вилаяв колегу, фактично запитавши, що він робить. Попри це, пілот здійснив другий постріл.

Друга ракета, за попередніми даними, просто впала вниз. Це може говорити або про несправність зброї, або про перерваний запуск.

Оцінка події

Ця подія є серйозним порушенням міжнародного права. Росія не має права атакувати цивільні повітряні судна, які перебувають у міжнародному повітряному просторі.

Також ця подія свідчить про низький рівень професійності російських військових. Російські пілоти не повинні відкривати вогонь, якщо у них немає чіткого дозволу на це.

Реакція Великої Британії

ВПС Великої Британії продовжують виконувати наглядові польоти над Чорним морем, попри ризики. Це є важливим кроком для забезпечення безпеки в регіоні.

Реакція Росії

Росія поки що не прокоментувала цю подію. Однак, ймовірно, вона буде заперечувати, що її пілоти намагалися збити британський літак.

Раніше ми писали, чому Росія не зможе зберегти Кримський міст та Чорноморський флот.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦