Вчені назвали три фактори, які можуть призвести до колапсу людської цивілізації. Усі ці процеси уже запущені.

У дослідженні, опублікованому у виданні Plos ONE, вказується, що людство вже на шляху до майбутнього колапсу, але його можна ще відвернути. Для порівняння навели приклад з династією Цін, яка попри 300 років при владі зазнала краху. Їхня економіка була багатшою в рази за сучасний Китай, але в 1912 році династії Цін не стало.

Раніше ми писали, що у Китаї робітники знесли екскаватором частину Великої стіни.

Фактори, які призвели до колапсу династії Цін

Династія Цін

Дослідник і автор роботи Пітер Турчин каже, що важко зрозуміти джерела нестабільності, що призвели до краху династії Цін. За його словами, це не залишилося в минулому та може повторитися.

Турчин з колегами дійшли до трьох ключових елементів, які мають найбільший соціально-політичний тиск.

Фактор 1. Швидке зростання кількості населення впродовж 1700-1840 рр.

Це спричинило, що на кожну людину було менше землі. Це мало значний вплив на сільські громади, які були змушені годувати себе самі.

Фактор 2. Конкуренція за впливові посади

Через те, що населення ставало все більше, то на одну посаду вже претендувало більше осіб. Отримати вакантну та елітну посаду було важче. Нині така ж ситуація і на ринку праці, коли на одну посаду одразу претендують десятки людей.

Фактор 3. Тайпінське повстання, яке тривало 14 років

За часів правління династії Цін було майже неможливо рухатися бюрократичною драбиною. Це призвело до кризи, організованою незадоволеними особами, які хотіли стати елітою. Йдеться про Тайпінське повстання – одна з найбільш кривавих громадянських воєн, коли загинуло 20-30 млн осіб. За 14 років такі дії завдали серйозної шкоди країні.

Щоб ліквідувати наслідки повстання, влада мала чималі витрати. Також через придушення заворушень знижувалася продуктивність та з’являвся торговий дефіцит, адже за цей час сильно виснажилися запаси срібла та опіуму. Як наслідок, династія Цін опинилася у фінансовій прірві.

Яке значення має дослідження для сьогодення

Кінець світу

Завдяки цьому дослідженню науковці краще зрозуміли, як рецесія або військові дії здатні підірвати та дестабілізувати суспільство. Це також дозволяє спрогнозувати, які події сьогодення або майбутнього матимуть катастрофічні наслідки для всього людства.

Співавтор дослідження Деніел Хойєр зауважив, нерівність серед верств населення та зменшення можливостей людей проявляється тривалими часовими рамками, то такі процеси не завжди так просто відстежувати. Особливо, якщо ще враховувати політичну боротьбу з ними в певні періоди історії.

За його словами, багато країн можуть повторити шлях династії Цін, якщо не зменшать соціальний тиск на населення.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦