Майже 90 вчених заявили про небезпеку

У світі починають ширитися шкідливі види рослин та тварини-шкідники. Про це у своїй доповіді заявили науковці екологічних центрів різних країн.

За даними Independent, вчені стурбовані, що зміна клімату створить сприятливі умови для чужорідних видів.

Чому вчені занепокоєні

За даними вчених, інвазивні чужорідні види поширюються надзвичайно швидко, завдаючи серйозної шкоди місцевим рослинам, тваринам та навіть здоров’ю та засобам існування людей. Світова вартість цього проблемного явища оцінюється щонайменше в 423 мільярди доларів на рік, і ця сума збільшується у чотири рази кожне десятиліття з 1970 року.

Інвазивні види – це тварини, рослини та інші організми, які були внесені людиною в інші екосистеми навмисно або іншим чином. З 37 000 чужорідних видів, задокументованих Міжурядовою платформою з біорізноманіття та екосистемних послуг (IPBES), 3500 вже стали інвазивними, і 66% з них виявлені на територіях з корінним населенням.

Ці інвазивні види розповсюджені на всіх континентах, включаючи Антарктиду, і становлять одну з головних причин втрати біорізноманіття, поряд зі зміною клімату, прямою експлуатацією, змінами у використанні землі та морями та забрудненням. Наприклад, водяний гіацинт, чорний щур і сонечко-арлекін вважаються одними з найпоширеніших інвазивних видів у світі.

Вчені вказують, що найкращим способом боротьби з цим явищем є запобігання – не допускати розповсюдження інвазивних видів в нові території. Але, якщо вони вже досягли нових районів, важливо мати систему раннього виявлення та швидкого реагування.

Вчені зауважили, що інвазивні види спричинили або сприяли 60% глобальних вимирань, і майже всі вони стали проблемою на островах, які є найбільш вразливими через унікальну екологію, що не мала контакту з рештою світу тисячоліттями до приходу людини.

Тим часом в Україні ширяться випадки, коли паразити атакують очі людей.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦