Адвокатка Катерина Аніщенко пояснила, коли чоловікам, які вимушено змінили місце проживання через війну з РФ, загрожує штраф.

В коментарі РБК-Україна вона нагадала, що під час воєнного стану чоловіки зобов’язанні повідомляти ТЦК та СП про зміну місця проживання. Тільки після цього вони зможуть оформити довідку внутрішньо переміщеної особи.

Читайте також: “Мобілізація в Україні 2023: у яких регіонах посилять призов

Чоловікам-переселенцям загрожують штрафи від військкоматів

Переселенці - ВПО чоловіки

За словами адвокатки, після переїзду на нове місце проживання чоловікам треба ставати на військовий облік. Інакше загрожує адміністративний штраф у розмірі 1600-3500 грн. Конкретний розмір штрафу встановлює військком в залежності від ситуації.

Тому чоловікам треба пам’ятати, що спочатку треба звернутися до військкомату, а потім в Центр соціального захисту для оформлення ВПО.

У ТЦК та СП немає доступу до реєстру ВПО та реєстрів актів цивільного стану. Представники військкоматів дізнаються про чоловіків, які не стали на військовий облік, коли надходять запити від різних державних структур.

Аніщенко також розповіла, що сусіди можуть донести у військкомати про проживання нових осіб у домі, а також роботодавці.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦