Російська влада не збирається допускати до встановлення причин авіакатастрофи незалежних експертів

Після авіакатастрофи 23 серпня приватного джета Embraer, що належав одному з керівників ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину, у Кремлі вперше заговорили про те, що літак міг бути збитим.

Що кажуть у Кремлі про смерть Пригожина

Як повідомляє Reuters, прессекретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що слідство розглядає різні версії авіакатастрофи, серед них – і умисне вбивство.

Також Пєсков сказав, що залучати незалежних експертів до розслідування інциденту Росія не має наміру.

“Міждержавний авіаційний комітет (МАК) не буде займатися розслідуванням аварії літака Євгена Пригожина”, – сказав він.

Хоча на сайті МАК зазначається, що Комітет розслідує всі авіаційні пригоди з повітряними суднами Росії.

24 серпня стало відомо, що розслідуванням аварії літака Пригожина займається Слідчий комітет. Пєсков 30 серпня заявив, що це «саме наше російське розслідування», а також що про «якийсь міжнародний аспект» йти не може. Варто зазначити, що у разі розслідування МАК результат був би доступний для всіх інших країн-учасниць комітету (країни СНД).

Раніше Бразилія, в якій було вироблено Embraer Legacy 600, що розбився, запропонувала РФ свою допомогу в розслідуванні. Однак російська сторона відповіла, що «наразі» не розслідуватиме аварію за міжнародними стандартами. Російська влада заявила, що рейс Пригожина був внутрішнім, тому Росія не зобов’язана проводити розслідування відповідно до міжнародних правил та залучати закордонних фахівців.

Також Пєсков додав, що до розслідування не залучатимуть Міжнародну організацію цивільної авіації.

“Почекаймо результатів нашого російського розслідування”, – резюмував Пєсков.

Що відомо про смерть Пригожина

Нагадаємо, приватний літак Embraer потрапив в авіакатастрофу 23 серпня. На ньому Євген Пригожин прямував до Санкт-Петербурга з Москви. Унаслідок інциденту загинуло 10 людей – двоє керівників ПВК “Вагнер”, чотири охоронці Пригожина та екіпаж із трьох осіб.

Причина катастрофи досі невідома, але очевидці зазначали, що бачили в небі сліди від ППО, потім літак впав на землю.

Раніше ми повідомляли, що Євген Пригожин пророкував власну загибель. Це сталось перед падінням його приватного літака у Тверській області РФ.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦