Горіхи завжди асоціювалися з рекомендаціями щодо здорового харчування, адже вони багаті на вітаміни та корисні жири. Однак, як попереджають експерти, ці чудові продукти мають і свої небезпечні властивості.

Чому горіхи можуть нашкодити?

Горіхи насправді багаті вітамінами, амінокислотами та корисними жирами. Але, як стверджує дієтолог Світлана Фукс, ці продукти можуть також викликати негативні наслідки.

Насамперед горіхи — дуже калорійний продукт. Лише 100 грамів ласощів містить 690 кілокалорій. Якщо до цього додати горішки в шоколаді, меді або цукрі, можна легко переборщити з денною нормою калорій.

Також дієтолог попереджає про ризики споживання понад 20 грамів горіхів на день. У великих кількостях цей продукт може навантажити шлунок, спричинити набряки горла та мігрені.

Для отримання максимальної користі від горіхів, Світлана Фукс рекомендує вживати їх сирими, щоб зберегти вітаміни. Однак щодо кеш’ю та мигдалю лікар радить їх попередньо підсмажити, оскільки термічна обробка допомагає нейтралізувати шкідливі речовини.

Хто повинен утриматися від горіхів?

Існують категорії людей, яким краще уникати горіхів в раціоні:

Алергіки. Горіхи є одними з найсильніших алергенів природи, тому вони не рекомендуються для осіб, схильних до алергій, а також для дітей алергіків.

Люди з хворобами шкіри. Горіхи можуть спричиняти загострення екземи, псоріазу, нейродерміту та інших захворювань шкіри.

Люди з хворобами шлунково-кишкового тракту та підшлункової залози. Горіхи не рекомендуються при коліті, виразках, гастритах, ентероколітах.

Люди з хворобами нирок. Особливо обережно слід підходити до споживання арахісу.

У відсутності протипоказань та у відповідних дозах горіхи можуть приносити лише користь.

Фахівці зазначають, що серед усіх видів горіхів, найшкідливішим є арахіс. З огляду на те, що він росте в землі, часто на ньому може з’являтися шкідливий грибок. Також сирі арахіси містять фітинову кислоту, яка може перешкоджати засвоєнню заліза організмом.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦