Для атак по Кримському мосту українські спецслужби застосували власну унікальну розробку – надводні безпілотники “SeaBaby”, до виробництва яких були залучені ІТ-спеціалісти та цивільні інженери.

Про це повідомив голова СБУ Василь Малюк, який вперше показав, який вигляд мають надводні дрони.

За його словами, саме ці дрони атакували Кримський міст 17 липня, а згодом і російський десантний корабель «Оленегорський горняк» й танкер «SIG», що перевозив нафтопродукти до Сирії.

Для удару по Керченській переправі СБУ та ВМС ЗСУ використали дрон, що мав бойову частину у 850 кг. Для ураження десантного корабля «Оленегорський горняк» і танкера «SIG» було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини.

Малюк заявив, що всі вражені спецслужбою цілі є цілком законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права. Він також зазначив, що західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але активно готові переймати унікальний досвід СБУ.

Він підкреслив, що виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України.

Розповідаючи більш детально про спецоперації, Голова СБУ відзначив, що саме Служба безпеки була автором відповідних оперативних задумів та подальшої їх успішної реалізації разом із Військово-морськими силами ЗСУ.

Малюк додав, що СБУ має намір продовжувати розробку нових дронів і використовувати їх для боротьби з російською агресією.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦