Українці, які вітають своїх рідних чи друзів з днем народження, часто пишуть у вітальних повідомленнях цей сталий вираз, використовуючи велику літеру у слові “День”. І тоді виходить, що фраза “З Днем народження” написана з помилкою.

Про це повідомив український мовознавець Олександр Авраменко.

За його словами, у цій фразі великою має бути лише перша літера, якщо речення починається саме з неї. І правильно буде привітати: “З днем народження”. Однак якщо вітання знаходиться всередині тексту, то всі слова пишуться з малої літери.

Відповідно до правопису, каже Авраменко, з великої літери треба писати назви історичних подій, свят і знаменних дат. “Ну, навряд чи день народження людини – це державне свято чи знаменна дата”, – пояснив він.

Виняток для написання слова “День” з великої може бути, додав філолог. Це стосується випадків, якщо ви бажаєте показати тому, хто отримує вітання, що ви його дуже шануєте. Тоді фраза “З Днем народження!”, де слово “день” написане з великої літери, буде доречною. “Не буде гріхом у вітальній листівці чи в соціальних мережах написати слово “день” з великої літери”, – сказав мовознавець.

Головне, додав він, вітати від щирого серця.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦