Вчені з Данії попереджають про потенційну катастрофу, яка може настати вже до кінця століття – глобальне замерзання. В результаті зупинки океанських течій, які регулюють клімат на Землі, Європу чекає перетворення в льодовиковий континент, повідомляє The New York Times.

Науковці зазначають, що потужна циркуляція океанських течій, яка впливає на клімат Північної Атлантики, може зруйнуватися раніше, ніж очікувалося. Вже колишнього разу, коли ці течії значно сповільнились, Європу заметено глибоким холодом протягом тисячоліть понад 12 800 років тому.

Вчені попереджають, що різке ослаблення або зупинка океанських течій може статися до кінця XXI століття. За словами професорки статистики Копенгагенського університету Сюзанни Дітлевсен, глобальне потепління може призвести до різкого танення вічної мерзлоти в Арктиці, зникнення тропічних лісів Амазонки, а також знищення льодовикових покривів Гренландії та Західної Антарктики.

“Стрибок в кліматі може настати так швидко, що ми не будемо готові”, – наголошує Сюзанна Дітлевсен.

У випадку зупинки океанських течій, більша частина північної півкулі стикається з руйнівним замерзанням. Європа може перетворитися на морозильну камеру, а узбережжя Північної Америки та Європи буде загрожувати підвищення рівня моря. Північна Європа може опинитися під сніговими штормами.

“Нам слід усвідомити, що потенційна криза може настати швидше, ніж ми очікуємо, і ми повинні готуватися до найгірших сценаріїв”, – підкреслює дослідник Халі Кілборн.

Науковці наголошують на необхідності подальших досліджень і прийняття ефективних заходів для зменшення негативного впливу глобального потепління та попередження можливих катастрофічних наслідків для планети.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦