Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє, що спеціалісти забракували обраний металургійним комбінатом “Запоріжсталь” метал для виготовлення тризуба на щиті статуї “Батьківщини-матері”, оскільки він не відповідає технічним вимогам.

При виборі матеріалу для тризуба планувалося використовувати метал, ідентичний до того, з якого виготовлений сам монумент “Батьківщини-матері”. Сировину планували брати як європейську, так і вітчизняну – з комбінату “Запоріжсталь”. Проте поставлена партія сталі мала суттєві відмінності з закордонним аналогом і вимогами проєкту.

Одним з недоліків виявилася різна товщина матеріалу, що могло б вплинути на вагу всієї конструкції. Крім того, сталь, надана комбінатом, мала значну кількість пошкоджень, що призвело до ускладнення та сповільнення підготовчих робіт.

У Мінкульті заявили, що тризуб для монумента вирішили виготовити не з української сталі, а з європейського металу. І це не вплине на кошторис проєкту. Вартість металу залишається незмінною – 400 тисяч гривень.

Варто зазначити, що вартість проєкту заміни радянського герба на український тризуб складає 28 мільйонів гривень, які були надані виключно донорами та меценатами.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦