Скандал вибухнув на Вінниччині, коли лікарі оголосили 34-річного Максима Байду, якого мати змушена годувати з ложки, придатним для військової служби. Його інвалідність з дитинства не стала на заваді призову.

Шаргородська громадська діячка Галина Верещага стала першою, хто публічно висвітлив цю ситуацію. Вона показала відео, як мати Максима розповідає про те, що лікарі визнали його придатним воювати.

Надія Байда розповідала про безвихідне становище, коли їм довелося зі своїми справами звернутися до військкомату. При оновленні приписного свідоцтва Максима, вони неочікувано отримали повістку на проходження лікарської комісії.

Згідно з повідомленнями матері, лікарі пройдену Максимом комісію зважили як придатну для служби. Попри те, що у Максима третя група інвалідності, легка розумова відсталість та гепатит С, лікарі визначили його як придатного.

Після гучного розголосу, Галина Верещага стверджує, що лікарі заявили усно, що Максим не буде відправлений на фронт. Чотири лікарі ж відмовилися визнати свої підписи, які дали на лікарській комісії, вони твердять, що Максим придатний до служби.

Однак, головний лікар Шаргородської міської лікарні, Віталій Чорний, виправдовує дії своїх підлеглих. Він стверджує, що Максим самий з собою і своєю матір’ю прийшов до військкомату.

Згідно з процедурою, він мав пройти медогляд, і лікарі лише дотримались інструкцій. Щодо рішення щодо придатності, воно буде ухвалено лише після отримання всіх аналізів Максима.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦