Військовий експерт Дмитро Снєгирьов проаналізував можливі сценарії закінчення війни в Україні.

За “оптимістичним сценарієм” – Україні вдасться відвоювати всі окуповані Росією території. Щобільше, етнічні українські землі — Бєлгородська область (наразі у складі Росії), Курська та Брянська – можуть стати квазіутвореннями на території РФ та називатися “народними республіками”.

“Зі створення квазіутворень має розпочатися процес руйнації Російської імперії, що не дозволить надалі повторити сценарій лютого 2022 року”, – вважає Снєгирьов.

На думку експерта, як пише ТСН, Україна зможе подолати лінії оборони, прокладені російськими військами на тимчасово окупованих територіях, аби успішно здійснити контрнаступ.

“Багато що залежатиме від якості застосування сил і засобів. Наразі все — на нашу користь”, – каже фахівець з військової справи.

Снєгирьов назвав і “найбільш реалістичний варіант розвитку” – вихід ЗСУ на лінію розмежування, яка була до 24 лютого 2022 року, дня, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну.

Він нагадав, що після деокупації Харківської області т частини Херсонщини Сили оборони України створили передумови для подальшого витіснення ворога із зайнятих українських земель.

Експерт вважає, що на Запорізькому напрямку ЗСУ вдасться спочатку звільнити від ворога Мелітополь і Бердянськ. Потім ворога виженуть і з решти окупованих територій Запорізької області.

Що стосується можливості закінчити війну до 2024 року, Снєгирьов не впевнений в такому успіху. “Надто оптимістичний сценарій”, – вважає він.

На думку експерта, окремі території Донецької та Луганської областей росіяни “значно укріпили”, тож цей напрямок буде “найважчим та найгарячішим” й він буде заважати швидкому просуванню українських збройних сил.

“Деокупація Донеччини та Луганщини займе роки. Якщо окупанти штурмували Бахмут із населенням 70 тисяч майже дев’ять місяців, то перед нами постане питання звільнення мільйонного Донецька, півмільйонного Луганська і цілої низки промислових міст із населенням від 100 до 200 тисяч осіб”, – додав він.

До того ж на цих територіях забагато людей, “оброблених” російською пропагандою, тож боротися доведеться не лише з окупантами, а й тими, хто їх всіляко підтримує.

“Україні доведеться воювати не лише за територію, а й за розум людей. А це, на жаль, можливо, не так швидко, як хотілося б”, – каже експерт.

Що стосується “песимістичного сценарію”, Снєгирьов каже, що деякі політики та світові лідери почали просувати тезу необхідності “мирних переговорів”. Тобто Україну штовхають у напрямку “замороженого миру” – це територіальні поступки з боку України та визнання втраченими окупованих росіянами територій. Вочевидь, що Україну такий сценарій не влаштує.

“Змушений констатувати, що російське керівництво розуміє дипломатію, як односторонні поступки на їхню користь, зокрема про визнання окупації Донбасу та Криму. Утім, варто згадати заяву Валерія Залужного, що жодних компромісів з ворогом не буде — лише війна до перемоги”, – резюмував експерт.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦