В Україні змінять порядок виплат для внутрішньо переміщених осіб, але допомогу втратять не всі.

Як повідомляє Мінсоцполітики, Кабмін вніс зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО, на яку значна частина фінансування з держбюджету. Цьогоріч передбачено 57 млрд грн на ці потреби. Нині допомогу отримують більш як 2,6 млн осіб.

Згідно з рішенням уряду, всі переселенці, які отримують зараз виплати, будуть і надалі отримувати допомогу. Адже від 1 серпня 2023 року її буде автоматично продовжено ще на шість місяців, тобто до кінця січня 2024 року.

Нині ця допомога становить 2 тисяч гривень для ВПО без пільг, а також 3 тисячі гривень для осіб, які мають інвалідність, та дітей.

Утім, деяким ВПО припинять надавати державну допомогу. Це стосується осіб, які більш як 30 днів перебувають за кордоном без обгрунтованих причин; українці, які повернулися на своє постійне місце проживання; або осіб, яких засудили за колабораціонізм, або сидять в тюрмі.

Також не продовжать виплати тим, у кого є стабільний майновий стан. Зокрема, якщо ви маєте автомобіль, який випущено не менш як 5 років тому; придбали житло або земельну ділянку на суму більш як 100 тисяч гривень; мають депозити на понад 100 тисяч гривень; придбали іноземну валюту на понад 100 тисяч гривень. Крім цього, допомогу не отримують і ті, хто має власне житло понад 13,65 кв.м на територіях, де не ведуться бойові дії.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦