У Львові стався надзвичайний випадок, коли медики виявили та вилучили з ока 24-річної дівчини гельмінта довжиною 14 сантиметрів.

За даними Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, дівчина прожила два роки із паразитом, почуваючи, як він рухається, але не зверталась до медиків.

За підрахунками фахівців, паразит потрапив під шкіру жінки ще два роки тому. Попри неприємні відчуття руху в оці, дівчина вирішила не звертатись до медичного закладу. Однак, коли пухлина з’явилася біля її ока та стала причиною болю, вона звернулась за допомогою.

“Це вже другий випадок дирофіляріозу на Львівщині у цьому році, за цілий попередній 2022-й було два випадки цієї хвороби. Львів’янка звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки, що утворилася у куточку ока. Характерним для дирофіляріозу є міграція паразита”, – розповідає лікарка-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Елла Матіяш.

Після звернення до лікарів, пухлину та гельмінта видалили з ока дівчини. Медичні фахівці наголошують, що глисти можуть бути передані комарами, тому слід бути особливо обережними.

“Спершу на місці укусу комара з’являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини. Крім відчуття переміщення, у місці локалізації паразита може свербіти, пекти, набрякати та червоніти. Можуть бути скарги на головний біль та загальне нездужання”, – попереджають медики.

Цей шоковий випадок ще раз нагадує про важливість звернення до медичних фахівців при незвичайних симптомах та проявах хвороб. Реагуючи своєчасно, можна запобігти серйозним ускладненням та зберегти здоров’я.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦