Мінкульт б’є на сполох, оскільки підрив Каховської гідроелектростанції вивільнив археологічні пам’ятки регіону, які вже розкрадають копачі-грабіжники.

Спадщина була затоплена, коли 1950-х роках було створено Каховське водосховище. Під водою опинилося сакральне місце для українського козацтва – Батько Великий Луг. Підрив дамби російськими окупантами все вивільнило через обміління територій.

Місцеві жителі вже знайшли на дні водосховища старі поховання та інші археологічні цінності. За течією Дніпра ніхто не охороняє вивільнену спадщину.

Чорні археологи вже активізували у кількох областях – Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Одеській. Копачі використовують металодетектори у пошуках скарбів.

Мінкульт закликав правоохоронні органи, МВС та місцеву владу протидіяти розграбуванню археологічних об’єктів. Також приєдналися вчені, музейники та волонтери, аби вберегти спадщину.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦