Бузок потрібно омолоджувати, тоді він буде пишно квітнути. Проте важливо дотримуватися певних технік та термінів. Якщо ж бузок обрізати занадто сильно, то він деякий час взагалі не зможе радувати своїми квітами.

Найкращим періодом для обрізання бузку є час, коли він перестав квітнути. Треба видаляти суцвіття, які зів’яли, а крону – прорідити. Така необхідність виникає не тільки з естетичної точки зору, але й для самої рослини.

У бузку насіння конкурує з новими пагонами, тому у червні треба видаляти, аби рослина не витрачала зайві поживні речовини на формування нових квіткових бруньок. Обрізайте їх трішки визе за найближчу пару листя.

Особливо важливо видаляти переспілі суцвіття у широколистого та звичайного бузку, бо вони схильні до зав’язування плодів. Але в середині літа чи восени не варто цього робити, оскільки жодного ефекту не буде.

Якщо у вас сорти з махровими і напівмахровими квітками, то їх дозволено обрізати в будь-який час впродовж літа.

У червні ж варто проводити омолоджувальне обрізання. Але пам’ятайте, що у жодному разі не треба обрізати повністю старі гілки, на яких потім виростуть квіти. Найкраще – до половини. Також повністю не вирізайте молоді гілки.

У кроні треба зрізати товсті пагони та вигнуті гілки, які занадто сильну загущують дерево. Також позбудьтеся хворих та пошкоджених гілок. Молоді зелені пагони зрізати чи вкорочувати не варто.

Для обрізання бузку використовуйте гострий секатор або ножиці під прямим кутом. Дуже великі гілки можна спилювати. Зрізи треба оброблювати від грибків та інфекцій.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦