Після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС річка Дніпро значно обміліла. Мешканці прибережних населених пунктів почали знаходити на дні різні історичні предмети.

Зокрема, на дні Каховського водосховища познаходили черепи та каски тих, хто загинув під час Другої світової війни.

Історики з Національного заповідника “Хортиця” розповіли, що 1941 року радянські війська підривали греблю, щоб зупинити німців, однак своїми діями не відігнали німецьких солдатів, а повбивали мирних мешканців. А у 1942 році німці відновили роботу ДніпроГЕС, потім підірвавши її у 1943 році – вже для стримання контрнаступу радянських військ.

Заповідник “Хортиця”, що на Запоріжжі, повідомив, що обмілілий Дніпро оголив залишки опор тимчасового мосту, побудованого аж у 1944 році. Цей міст було затоплено 70 років тому, коли будували Каховську греблю.

Журналіст Денис Казанський опублікував фото, як на берег Дніпра викинуло тіла російських солдатів, які померли, вочевидь, коли їхні побратими підірвали греблю й вода затопила їхні окопи.

Він також показав фото стародавньої зброї, яка лежала на дні Дніпра.

А у селі Покровському знайшли рештки Покровської Січової церкви. Свого часу вона була пограбована донськими козаками та радянськими солдатами. Ця церква існувала до 1954 року, але потім була затоплена водами Каховського водосховища.

Тим часом в Одесі біля берега з моря виловили візантійську амфору.

Родина херсонців, яка рятувала з води прісноводних черепах, знайшла старовинний посуд й передала в краєзнавчий музей Херсона.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦