Збройні сили України активно здійснюють контрнаступальні операції на трьох ділянках фронту, повідомляється у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

За даними ISW, військові ЗСУ використовують лише частину свого резерву сил у рамках ширших дій, що почалися з 4 червня.

Офіційні представники України повідомили, що Збройні сили України перейшли від оборони до наступальних дій на Бахмутському напрямку. Вони зазнали певного успіху, просунувшись від 200 метрів до майже 2 кілометрів на флангах міста. Крім того, війська України здобули тактичні перемоги під час обмежених локальних контратак на заході Донецької області поблизу адмінкордону з Запорізькою областю.

Експерти відзначають, що українські сили також здійснили атаку в західній частині Запорізької області в ніч на 8 червня. Однак окупанти, ймовірно, докладали максимум зусиль для захисту від цієї атаки, використовуючи обґрунтовану доктрину. За останніми даними, російські сили повернулись на свої вихідні позиції.

З російських джерел також надійшла інформація про наступ українських бригад південно-західним напрямом від Оріхова, на заході Запорізької області. Зазначалося, що Збройні сили України атакували по лінії Мала Токмачка-Пологи з метою прориву лінії російської оборони між Роботиним і Вербовим. Однак, російські джерела повідомили, що російським силам вдалося відбити цю атаку та повернути українські підрозділи на вихідні позиції.

Експерти Інституту вивчення війни зауважують, що ці локальні атаки у західній частині Запорізької області 8 червня не відображають повного потенціалу Збройних сил України в контрнаступі. Вони наголошують, що українські сили раніше успішно проводили скоординовані та ефективні наступальні операції з використанням кількох механізованих бригад.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦