Експерти заявляють, що насоси на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) продовжують відкачувати воду з Каховського водосховища, навіть попри те, що рівень води впав нижче попередньо встановленого рівня 12,7 метра.

Оновлені дослідження показали, що насоси зможуть продовжувати роботу, поки рівень води не опуститься до щонайменше 11 метрів або навіть нижче.

За інформацією пресслужби Міжнародної агенції з атомної енергії, яка посилається на генерального директора Рафаеля Гроссі, темп зниження рівня води наразі становить від 4 до 7 сантиметрів на годину.

Раніше фахівці заявляли, що при рівні води нижче 12,7 метра насоси не зможуть забезпечувати відкачування води з водосховища. Проте нові дані досліджень свідчать про те, що насоси можуть продовжувати працювати при меншому рівні води.

Тим часом генеральний директор “Укргідроенерго” Ігор Сирота повідомив, що рівень води в Каховському водосховищі вже знизився до 12,5 метрів, що ускладнює забезпечення водопостачання населених пунктів і ЗАЕС.

Зазначимо, що великий басейн охолодження, розташований поряд з електростанцією, за словами Гроссі, наразі має достатньо запасів води для живлення станції протягом кількох місяців, оскільки шість реакторів ЗАЕС зупинені.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦