Вранці 6 червня російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС. Всього за пару днів рівень води у водосховищі впав до “мертвої точки”, внаслідок чого стане неможливим водозабору для Запорізької атомної електростанції.

За словами директора “Енергоатому” Петра Котіна, коли зараз енергоблоки ЗАЕС не працюють, то для станції води вистачить зі своїх ресурсів. Навіть якщо Каховське водосховище повністю зневодниться, то на ЗАЕС для цього передбачений ставок-охолоджувач. Тому атомна станція може роками брати воду зі своїх ресурсів, коли енергоблоки відключені.

Утім, Котін попередив про потенційну загрозу. Коли Україна матиме контроль над ЗАЕС, то енергоблоки у такому становищі ввімкнути не зможуть. Оскільки, якщо вони будуть працювати, то ставок осушиться за місяць. Далі треба поновлювати рівень води у ньому, а для цього треба джерело.

Якщо вода витече і з цього ставка, то це вже буде небезпечним. Проте і в такому випадку передбачені спеціальні заходи, зокрема під’єднання мобільних насосних установок, яких раніше на ЗАЕС було достатньо. Проте для цього треба буде знайти нове джерело води.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦